Acesta este al treilea refuz al Finantelor din anul in curs la licitatiile organizate pentru vanzarea de titluri de stat, scrie Mediafax.

Bancile au subscris in total obligatiuni de 770,8 milioane lei, peste valoarea indicativa, de 500 milioane lei.

La cea mai recenta licitatie pentru astfel de obligatiuni, din 4 august, Finantele au acceptat un randament mediu in crestere de la 7,3% la 7,35%.

Unii dealeri se asteptau ca Finantele sa plateasca joi un randament mediu de 7,55%, nivel la care aceste obligatiuni sunt cotate pe piata secundara. Acestia nu excludeau, insa, varianta atragerii unei sume mai mici decat valoarea programata, la fel cum s-a intamplat joi, 25 august, la licitatia prin care au fost vandute obligatiuni cu maturitate de zece ani.

Citeste si:

Urmatoarea licitatie este programata luni, cand Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie pe un an de 1 miliard de lei.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in septembrie 4,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, dupa ce in august a atras 2,598 miliarde lei, cu mult sub valoarea programata, de 4 miliarde lei. Trezoreria va organiza sapte licitatii pentru vanzarea titlurilor, din care cea mai mare parte, atat ca numar, cat si ca valoare, vizeaza imprumuturile pe termen scurt, prin emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenta de cel mult un an.

Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 36,84 miliarde lei si 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.