Cursul de schimb a incheiat sedinta de vineri in crestere cu 1 ban, la 4,2425 - 4,2450 lei/euro, deprecierea leului fiind mai lenta decat a monedelor statelor din regiune, care au pierdut aproximativ 1% in raport cu euro, dupa datele sub asteptari privind piata muncii din SUA, potrivit Mediafax.
Primele transferuri au fost efectuate la 4,2370 lei/euro, usor peste ultimele cotatii de la finalul zilei precedente, de 4,2330 - 4,2350 lei/euro. Paritatea a scazut pentru scurt timp la 4,2295 - 4,2305 lei/euro, dupa care a urcat treptat spre 4,2400 lei/euro.

Pana in jurul orei 15:30, rata de schimb a fluctuat usor in jurul nivelului de 4,2400 lei/euro, iar dupa ora 15:30 cotatiile au crescut pana la 4,2450 lei/euro.

Deprecierea a fost cauzata de publicarea unor date sub asteptari privind piata muncii din SUA, care au dus la cresterea aversiunii la risc a investitorilor si la accelerarea deprecierii euro in raport cu francul elvetian, precum si la scaderea monedelor statelor din regiune in raport cu euro. De regula monedele statelor din regiune sunt considerata mai riscante decat euro.

La finalul zilei, euro era cotat la la 4,2425 - 4,2450 lei, rata cu 1 ban peste inchiderea de joi. Leul era depreciat, astfel, cu 0,3% in raport cu euro.

Forintul si zlotul se depreciau cu 0,9% si, respectiv, cu 1,2%.

"Era de asteptat sa vedem o depreciere mai lenta pe leu decat pe valutele din regiune, pentru ca in piata locala nu sunt prezenti jucatori care sa speculeze evolutia leului, iar tranzactiile putine se fac doar in numele clientilor comerciali. Absenta jucatorilor poate fi explicata prin prudenta, deoarece in urmatoarele saptamani urmeaza sedinta de politica monetara a Fed, in care se va decide daca se iau noi masuri pentru stimularea masei monetare, dar si o decizie a Curtii Constitutionale din Germania asupra participarii Germaniei la fondul de salvare a statelor cu probleme din zona euro. Astfel de decizii vor duce la miscari pe piete, iar daca intri acum pe o pozitie short (mizand pe depreciere -n.r.) sau long (estimand intarirea -n.r.) pe valute riscante iti asumi un risc foarte mare", a afirmat un dealer.

Cursul de referinta leu/franc elvetian anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 10,97 bani, la 3,8156 unitati, iar rata oficiala leu/euro a urcat cu 1,12 bani, la 4,2418 lei/euro, leul inregistrand, astfel, a treia zi consecutiva de depreciere in fata celor doua valute.

In ultimele trei zile, rata de schimb a urcat cu 24,27 bani, de la 3,5729 lei/franc. O paritate mai mare decat cea de vineri a fost publicata la 12 august, cand francul a fost cotat la 3,8926 lei.

Deprecierea leului a fost determinata indirect de intarirea francului in raport cu euro, intrucat BNR calculeaza cursul leu/franc elvetian in functie de cotatiile leu/euro si euro/franc.

Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul, cursul urcand cu 1,64 bani, la 2,9764 lei/dolar.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut usor, la 5,32% - 5,82%, dupa ce joi au fost de 5,62% - 6,12%. Totodata, au coborat si randamentele afisate pentru sumele atrase pe termen de o saptamana, de la 5,67% - 6,17%, la 5,39% - 5,89%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri