Cursul de referinta leu/franc elvetian anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 10,97 bani, la 3,8156 unitati, iar rata oficiala leu/euro a urcat cu 1,12 bani, la 4,2418 lei/euro, leul inregistrand, astfel, a treia zi consecutiva de depreciere in fata celor doua valute, transmite Mediafax.
Banca centrala a publicat joi o paritate leu/franc de 3,7059 lei/franc, in crestere cu peste 10 bani fata de nivelul de miercuri. In ultimele trei zile, rata de schimb a urcat cu 24,27 bani, de la 3,5729 lei/franc.

Deprecierea leului a fost determinata indirect de intarirea francului in raport cu euro, intrucat temerile investitorilor privind economia i-au determinat pe acestia sa se orienteze din nou catre active considerate sigure. Francul este perceput de regula ca o moneda mai sigura decat euro, iar cand aversiunea la risc a investitorilor este in crestere, acestia se refugiaza in plasamente precum francul elvetian, aurul sau yenul japonez.

BNR calculeaza cursul leu/franc elvetian in functie de cotatiile leu/euro si euro/franc.

Leul a scazut si in fata euro, pentru a treia zi consecutiv, dupa ce joi BNR a anuntat o paritate de 4,2306 lei/euro, in crestere cu 0,78 bani. Cursul a urcat in ultimele trei sesiuni cu aproape 2 bani, de la 4,2219 lei/euro.

Moneda nationala s-a depreciat vineri si in raport cu dolarul, cursul de schimb urcand cu 1,64 bani, la 2,9764 lei/dolar, dupa ce joi dolarul a fost cotat la 2,96 lei. In raport cu dolarul, leul s-a depreciat vineri pentru a doua zi consecutiv.
Primele transferuri din sedinta interbancara de vineri au fost efectuate la 4,2370 lei/euro, usor peste ultimele cotatii de la finalul zilei precedente, de 4,2330 - 4,2350 lei/euro.

Paritatea a scazut pentru scurt timp la 4,2295 - 4,2305 lei/euro, dupa care a revenit spre nivelul de la deschidere, intr-o piata linistita si cu volume reduse de valuta tranzactionata. Pana la mijlocul sedintei, cotatiile au urcat treptat peste 4,2400 lei/euro, iar punctul maxim a fost atins in jurul orei 12:30, cand transferurile au fost efectuate la 4,2445 lei/euro.

La putin timp dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,2405 - 4,2425 lei, respectiv cu 0,75 bani peste inchiderea de joi.

"Piata are o lichiditate foarte redusa, iar singurele deal-uri care se fac sunt pentru clientii comerciali. In rest, jucatorii nu sunt interesati sa speculeze pe cursul leu/euro. Ar trebui sa fii oarecum nebun sa speculezi pe o paritate mai riscanta cum este leu/euro, in conditiile in care in urmatoarele saptamani urmeaza sedinta de politica monetara a Fed, in care se va decide daca se iau noi masuri pentru stimularea masei monetare, dar si o decizie a Curtii Constitutionale din Germania asupra participarii Germaniei la fondul de salvare a statelor cu probleme din zona euro. Astfel de decizii de pe plan extern pot duce la miscari la nivel international si iti asumi un risc foarte mare cand intri pe o pozitie", a afirmat un dealer.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, forintul si zlotul se depreciau cu 0,5% si, respectiv, cu 0,7%, iar leul era in scadere cu peste 0,2%.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut usor, la 5,32% - 5,82%, dupa ce joi au fost de 5,62% - 6,12%. Totodata, au coborat si randamentele afisate pentru sumele atrase pe termen de o saptamana, de la 5,67% - 6,17%, la 5,39% - 5,89%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri