Valoarea tranzactiilor incheiate in ianuarie cu actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat la 2,5 miliarde RON, aproape jumatate revenind societatilor de intermediere ale bancilor. De altfel, intre primele 15 societati de intermediere din punctul de vedere al valorii tranzactiilor jumatate sunt brokeri ai bancilor.

Cea mai activa societate de intermediere a fost ING Securities, care a intermediat transferuri bursiere in valoare de 412,5 milioane RON, cu o pondere de 16% in total. Raiffeisen Capital & Investment, societate de brokeraj a grupului bancar, a intermediat tranzactii in valoare de numai 203,4 milioane RON, ceea ce reprezinta 8% din totalul tranzactiilor de la BVB din luna trecuta.

Diferenta mare dintre primele doua clasate se datoreaza inchiderii, in luna ianuarie, a ofertei publice pentru preluarea pachetului de 49% din actiunile Zentiva, derulata de producatorul ceh de medicamente. Oferta, intermediata de ING Securities, a condus la inregistrarea in contul brokerului a sumei de 136,7 milioane RON. Insa, eliminand oferta publica de preluare a Zentiva, constatam ca tot ING Securities a fost cea mai activa societate de brokeraj luna trecuta.

Si BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, a incheiat transferuri in valoare de 132 milioane RON, ceea ce reprezinta 5,2% din total.

Spre deosebire insa de primele doua clasate, care fac parte din grupuri bancare straine, BT Securities are capital majoritar autohton. Acest fapt nu inseamna altceva decat intrarea pe piata a unor noi investitori straini, care prefera sa foloseasca brokeri din grupurile bancare straine pentru ca le ofera o incredere mai mare.

De altfel, in prima luna a anului, soldul investitorilor straini a fost pozitiv, ajungand la 212,3 milioane RON. Ca o dovada a intrarilor noi de capital strain la BVB sta si numarul conturilor de cumparare existente la sfarsitul lunii ianuarie. Ca urmare, persoanele fizice nerezidente au deschis in ianuarie 71 de conturi noi, iar investitorii straini institutionali 29.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri