O analiza a companiilor petroliere de la BVB, intocmita de SSIF Active International, arata ca atit Petrom, cit si Rompetrol Rafinare sint actiuni cu potential de crestere in viitor.
Importanta actiunii SNP (Petrom) pentru piata de capital romaneasca in opinia analistilor de la SSIF Active International este data de potentialul prezentat pentru investitorii institutionali straini (fonduri de investitii). Daca actiunile reprezentind aproximativ 8% din capitalul social, la care angajatii SNP au dreptul, vor intra in circuitul bursier, la care se adauga posibilitatea ca inca 5-10% din detinerea MEC sa intre in portofoliul Fondului Proprietatea, atunci free-floatul acestei companii se va modifica sensibil. Iar fondurile straine vor dori sa investeasca. Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca actiunile SNP au inca un PER (pret/profit) acceptabil de 20. Spre exemplu, la Banca Transilvania PER-ul este 37. Teoretic, actuala valoare de piata a actiunii SNP este chiar putin subevaluata.

RRC, o actiune cu potential

Pozitia SNP in cadrul sectorului petrolier este secondata de RRC, care, desi de dimensiuni mult mai mici, da dovada unei activitati mult mai dinamice. Astfel trebuie spus ca Rompetrol Rafinare Constanta realizeaza o cifra de afaceri de aproximativ 2.500 RON la fiecare 1.000 RON din valoarea activelor fixe. Mai mult, rotatia activelor circulante se realizeaza in numai jumatate din perioada necesara SNP-ului. Pe de alta parte, prin prisma indicatorilor de evaluare a pietei, RRC are, fara indoiala, cel mai bun PER (sub 10), dar acest avantaj este puternic contrabalansat de faptul ca are cea mai mica valoare a activelor nete pe actiune. Ceea ce reflecta inca o data gradul mare de indatorare al companiei, investitorii platind pentru o unitate a activelor nete mai mult decit dublul platit in cazul SNP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri