Cotatia euro/leu a scazut ieri pe piata valutara romaneasca sub pragul de 3,6 lei noi (36.000 lei vechi), revenind la cursul din noiembrie anul trecut.

Dupa ce in sedinta de luni, dealerii de pe piata valutara romaneasca au testat pragul de 3,6 lei pentru un euro, ieri moneda unica europeana a fost calculata de Banca Nationala a Romaniei la o medie de 3,5875 lei, cu 125 de unitati mai putin decit luni. Leul a intrat pe o tendinta de apreciere constanta in ultima luna, pe fondul vinzarilor de valuta.

Pe piata futures a Bursei Monetare de la Sibiu, euro este cotat la 3,5800 pentru scadenta in luna iunie. De altfel, scenariile analistilor din piata converg in convingerea ca pe parcursul anului 2006 tendinta de apreciere a leului se va mentine pe fondul intrarii de capitaluri speculative al cresterii investitiilor straine, dar si din cauza apropierii momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, intrarea in acest an in tara a fondurilor comunitare, de ordinul miliardelor de euro, ar putea duce la o apreciere a monedei nationale, in conditiile unei oferte de moneda straina mult mai mare decit cererea. Perspectiva depasirii tintei de inflatie (prefigurata de Fondul Monetar International la 6,5% in 2006), deci cu 0,5% peste limita superioara anuntata de BNR, este un alt motiv de apreciere a leului. Si aceasta deoarece fondurile de capital speculative se asteapta la o crestere de dobinzi ca raspuns al politicii monetare a BNR la presiunile inflationiste.

Nu in ultimul rind, accesul total al nerezidentilor care trebuie garantat pina la 1 ianuarie 2007 la piata romaneasca ar putea aduce mai multa valuta, presind cursul in sensul aprecierii leului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Drumurile noastre poate...in viitor. Doar 15 km, inaugurati in 2017