Cursul de schimb a incheiat sedinta interbancara de vineri in crestere cu 1,45 - 1,75 bani, la 4,2675 - 4,2695 lei/euro, deprecierea leului si a monedelor statelor din regiune fiind determinata indirect de corectia inregistrata de euro in raport cu dolarul, transmite Mediafax.
Primele operatiuni au fost realizate la 4,2500 - 4,2550 lei/euro, paritate cu putin peste ultimele cotatii de joi, de 4,2500 - 4,2550 lei/euro. In prima ora, rata de schimb a urcat pentru scurt timp la 4,2625 lei/euro, insa a revenit repede aproape de nivelul de la deschidere.

Dupa primele doua ore, in piata au fost introduse mai multe ordine de cumparare de euro, care au dus paritatea aproape de 4,2700 lei/euro, iar pana la inchiderea sedintei cotatiile au oscilat usor sub acest nivel.

La final bancile cotau euro la 4,2675 - 4,2695 lei, respectiv cu 1,45 - 1,75 bani peste inchiderea sedintei precedente.

In acelasi timp, zlotul se deprecia cu 1,2% in raport cu euro, forintul era in scadere cu 1,5%, iar leul cu 0,3%.

Deprecierea leului a fost determinata indirect de intarirea monedei americane in raport cu euro, cu 0,7%. De regula, dolarul este considerat o moneda mai sigura decat euro, iar monedele statelor din regiune mai riscante decat euro. Cand aversiunea la risc a jucatorilor este in crestere, acestia se orienteaza spre plasamente mai sigure, astfel ca indirect monedele statelor din regiune se depreciaza mai vizibil decat euro.

"Euro se depreciaza in raport cu dolarul si pentru ca sunt unele zvonuri despre o posibila demisie a economistului german Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), din cazua unor divergente privind programul de achizitie de obligatiuni al BCE", a afirmat un dealer.

Informatia despre demisia lui Stark a fost prezentata vineri de agentia de presa Reuters, care cita surse apropiate situatiei.

BCE a reactivat, in august, programul de achizitii de obligatiuni, dupa o pauza de 19 saptamani, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia si Spania a cauzat cresterea puternica a costurilor de imprumut pentru cele doua state. Decizia a fost luata in pofida opozitiei unui grup de patru membri din consiliul guvernatorilor BCE, condus de Stark si Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.

Volumele de valuta tranzactionate au fost aproape de rulajul minim inregistrat intr-o sedinta normala, potrivit dealerilor.

Cursul de referinta anuntat vineri de BNR pentru dolar a urcat cu 6,86 bani, la 3,0863 lei/dolar, si a ajuns la cel mai ridicat nivel din 22 februarie, data cand dolarul a fost cotat la 3,1067 lei.

Totodata, rata oficiala pentru euro a crescut cu 2 bani, la 4,2657 lei/euro, maximul ultimelor trei saptamani. O paritate mai ridicata a fost calculata la 19 august, cand euro a fost la 4,2669 lei.

Banca centrala a publicat joi un curs oficial de 4,2457 lei/euro si de 3,0177 lei/dolar.

Rata de schimb oficiala leu/franc elvetian a urcat vineri cu 1,26 bani, de la 3,4961 lei/franc, la 3,5087 lei/franc.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru plasamente pe o zi au continuat sa scada, de la 4,09% - 4,59%, la 4,03% - 4,53%. Pe de alta parte, randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au crescut nesemnificativ, de la 4,27% - 4,77%, la 4,29% - 4,79%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri