Agentia pentru IMM a inregistrat in primele 35 de minute de la lansarea programului "Mihail Kogalniceanu", prin care statul garanteaza creditele pentru intreprinderi mici si mijlocii, un numar de 46 cereri din partea firmelor pentru acordarea acestei facilitati, a anuntat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
Programul a fost lansat vineri dimineata, primele dosare de creditare fiind inmanate in prezenta premierului.

Programul "Mihail Kogalniceanu" pentru IMM va sustine credite in valoare de circa trei miliarde euro in perioada 2011-2012, avand in vedere nivelul garantiilor care vor fi acordate de guvern pentru aceasta masura, care se ridica la 700 milioane euro, potrivit datelor Fondului de Garantare a IMM.

"Avand in vedere efectul de multiplicare, cele 600-700 milioane euro, garantii acordate de stat in cadrul acestui program, pot sustine credite de 2,5-3 miliarde de euro pentru firmele mici si mijlocii pentru capitalul de lucru", a declarat vineri, la lansarea programului "Mihail Kogalniceanu", Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, citat de Mediafax.

Prin program, IMM-urile pot accesa o linie de credit in valoare maxima 125.000 lei pe an, cu o dobanda partial subventionata, in cuantum de 70% din dobanda calculata pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 6,5% pe an.

Totodata, IMM-urile vor beneficia de o garantie de stat, care acopera 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 100.000 lei.

Valoarea creditului nu poate depasi jumatate din cifra de afaceri a firmei din ultimele 12 luni, iar in cazul in care societatea mai are un credit, facilitatea va fi de doar 30% din rulajul din ultimul an.

"Subventionarea dobanzii este foarte importanta pentru IMM-uri, pentru ca, din pacate, dobanzile in Romania sunt mai ridicate decat in celelalte tari din Uniunea Europeana", a declarat Ion Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.

Numarul estimat de beneficiari de credite in cadrul programului in perioada 2011-2013 este de 28.000 de firme.

Pot beneficia de facilitati acordate prin program firmele care nu se afla in dificultate, nu se afla in litigiu in calitate de parati cu Ministerul Finantelor Publice, Economiei si Comertului si cu institutia de credit partenera, au minimum doi de activitate consecutiv, nu au credite restante.

Prin programul "Mihail Kogalniceanu", statul garanteaza in proportie de 80% creditele accesate de intreprinderile mici si mijlocii si subventioneaza cu pana la 50% dobanzile acestora. Garantia statului nu trece insa de 100.000 lei.

Suma acordata reprezinta 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar valoarea este limitata la 30% din cifra de afaceri daca firma are si alte facilitati de credit.

In program s-au inscris zece banci, respectiv BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Alpha Bank, Garanti Bank, OTP Bank Romania, Pro Credit Bank si Unicredit Tiriac Bank.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre Cardul Kogalniceanu pentru finantarea IMM-urilor
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri