Anul trecut, profitabilitatea sistemului bancar local a inregistrat un rezultat negativ de 516,4 milioane lei, pentru prima data dupa 1999, din cauza costurilor ridicate de provizionare, dar si a deteriorarii rezultatului din exploatare.

Cu toate acestea, cota de piata a bancilor care au raportat pierderi a fost de 21,9% la finele lunii decembrie 2010, ceea ce indica faptul ca rezultatul negativ nu reprezinta o caracteristica generalizata a sistemului bancar.

In Ungaria, cota de piata a bancilor cu pierderi a urcat de la aproape 5% in decembrie 2009 la 25% la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut. In Polonia, cota de piata a bancilor cu pierderi s-a redus la 13,9% in septembrie 2009 la 7,9% la sfarsitul trimestrului trei din 2010.

Citeste si:

Potrivit BNR, ponderea veniturilor nete din dobanzi in veniturile operationale era de 63,7% la finalul primului semestru din 2011, in crestere cu 5,5 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut.

Dobanzile aferente creditelor acordate si titlurilor detinute ocupau primele doua pozitii in veniturile din dobanzi, iar dobanzile pentru depozitele constituite de clientela si cele aferente resurselor atrase de la institutiile de credit au ramas principalele componente ale cheltuielilor cu dobanzile, nivel similar anilor anteriori.