Potrivit BNR, la finele lunii septembrie 2010, cele mai multe credite restructurate erau in valuta, respectiv 70% in cazul companiilor nefinanciare si 78% la populatie. Pentru companiile nefinanciare, 90% din creditele restructurate in valuta erau acordate in euro, insa proportia era mai redusa pe segmentul populatiei - 60% la euro, respectiv 40% la franci elvetieni si yeni japonezi.

"Aplicarea unei scheme de restructurare nu a reprezentat o conditie suficienta pentru imbunatatirea capacitatii de rambursare a debitorilor, prin urmare circa 60% din creditele acordate populatiei care inregistrau peste 90 de zile de intarziere in trimestrul III 2009 nu au revenit la clase de intarziere mai bune intr-o perioada de un an, in timp ce pentru IMM rata de revenire s-a situat sub 10% in aceeasi perioada", se arata in raportul de stabilitate financiara al BNR.

Din punct de vedere al monedei de denominare, creditele in franci elvetieni sunt cele mai riscante, rata neperformantei situandu-se in iunie 2011 la 12%, comparativ cu 7% in cazul creditelor acordate in euro.

Citeste si:

Banca centrala mai arata ca ponderea creditelor pentru care nu s-a inregistrat nici o zi de intarziere a continuat sa se diminueze in cazul populatiei, de la 63% la 51% in primele noua luni ale anului 2010, dar a ramas relativ neschimbata, la 54%, pentru companiile nefinanciare.

In situatia in care nu ar fi fost restructurate, creditele la care se inregistrau intarzieri de peste 90 de zile la momentul aplicarii schemei de restructurare (septembrie 2010) ar fi contribuit la cresterea cu circa 0,9 puncte procentuale a ratei de neperformanta pe sectorul populatie si cu 2,9 puncte procentuale pentru companiile nefinanciare.

"Aceste evolutii pledeaza pentru imbunatatirea tehnicilor de management al riscului in cazul sectorului bancar, cu orientare catre evaluarea bonitatii clientilor in conditii economice nefavorabile si prezentarea in mod transparent a riscurilor asociate creditarii, in vederea cresterii educatiei financiare a clientilor", se mai arata in raportul BNR.