Leul isi continua ascensiunea fata de euro, azi cursul monedei unice europene fiind estimat la 3,56 lei.
Cursul monedei unice europene a continuat sa scada si ieri, pe fondul vanzarilor de valuta facute de banci. "Cursul de schimb al euro va scadea in urmatoarele zile pana aproape de 3,55 lei", sustine un dealer bancar. "Pentru perioada ramasa din februarie ma astept la variatii importante ale cursului, care ar putea fluctua intre 3,5 si 3,6 lei. Este insa foarte posibil ca pana in martie euro sa revina la pragul de 3,62 lei, in piata existand un deficit important de valuta", sustine dealerul.

Piata astepta intalnirea Consiliului de Administratie al BNR unde s-a decis ieri majorarea dobanzii de politica monetara. Aceasta miscare a fost recomandata si de FMI pentru a se infrana inflatia, alaturi de alte masuri prin care sa se incerce din nou domolirea cererii de consum.

Pe de alta parte, se observa ca mecanismul de curs continua sa fie folosit ca principala arma anti-inflationista, strategia cu care ne-am obisnuit de mai multi ani. De altfel, oficialii BNR declarau inca de la finele anului trecut ca se asteapta la aprecierea leului.

La politica BNR de apreciere se adauga intrarile importante de valuta din investitii sau de la romanii care muncesc in afara tarii, cat si a fondurilor speculative, grabite sa profite, cat mai pot, de dobanzile inalte. De la inceputul lui septembrie trecut dobanda de politica monetara stagneaza la 7,5%/an. Ea a devenit si dobanda de interventie din noiembrie datorita faptului ca bancile trecusera la o politica agresiva de scadere a randamentelor la depozitele atrase. In acest timp, sumele in lei atrase de banca centrala in depozite la o luna sau certificate de depozit la trei luni au crescut constant, acest tip de interventie fiind ales in locul celei pe piata valutara, avand in vedere ca rezerva valutara a crescut la aproape 19 miliarde euro.

Cresterea dobanzii de referinta de la 7,50 la 8,50%, in functie de rata inflatiei pe ianuarie, a facut ca pe piata monetara interbancara dobanzile la o zi si la o saptamana sa urce pana la 8 - 9%, bancile inghesuindu-se sa vanda euro si sa plaseze lei. Euro nu a putut face fata acestui aflux de valuta, el coborand de la inceputul anului cu peste 2,5%, cursul alunecand la valori care mai puteau fi intalnite la inceputul lui octombrie. Fondurile speculative ar putea fi tinute mai departe de piata romaneasca in cazul in care Banca Centrala Europeana va decide, la inceputul lunii viitoare, sa majoreze dobanda de referinta, masura pe care ar putea sa o ia si Rezerva Federala americana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri