Actualul sistem bancar romanesc ar trebui schimbat si restructurat complet astfel incat sa cuprinda trei paliere - banci mici, regionale si apoi mari, iar Banca Nationala Romana (BNR) are politici “proaste”, considera omul de afaceri Dinu Patriciu.
Sistemul bancar romanesc trebuie restructurat cap-coada. Ar trebui sa existe banci mici, locale, apoi institutii financiare regionale si marile banci. Noi, avand un singur nivel, suferim pentru ca este aplicata aceeasi grila de judecata si pentru firmele mici, si pentru multinationale”, a spus Patriciu (foto), intr-o conferinta de presa, referindu-se la acordarea de credite.

Omul de afaceri a mai precizat ca atunci cand “ai 30 de miliarde in credite ipotecare in Romania, care sunt, de fapt, neperformante toate, stai pe oua pana se strica”.

Ca urmare, a concluzionat Patriciu, “sistemul nu functioneaza, iar asta va duce la lipsa de lichiditati in sectorul privat”.

Potrivit acestuia, sucursalele marilor banci au inceput deja sa-si retraga banii din Romania, preferand sa finanteze Guvernul in locul sectorului privat, situatie care va duce la o criza de cash.

1. Considerati ca sistemul bancar din Romania ar trebui schimbat complet?




In opinia lui Patriciu, Guvernul ar trebui sa scada taxele, iar de la 1 octombrie taxa pe valoare adaugata (TVA) sa fie redusa pana la nivelul de 15%. “N-o s-o faca, atunci tot schiopatand o sa mergem”, a adaugat omul de afaceri.

Referindu-se la BNR, el a precizat ca este absurd ca institutia sa detina si controlul asupra sistemului bancar, dar si asupra politicilor monetare, pentru ca astfel se isca un conflict de interese. “Nu exista o separare si (BNR - n. red.) ia decizii proaste, un exemplu fiind garantiile materiale impuse in relatia bancilor cu clientii”, mai considera omul de afaceri.

Omul de afaceri, cu o avere estimata de revista Forbes la 2,3 miliarde de euro, si-a facut in 2009 intrarea in sectorul bancar, prin cumpararea Bancii Populare a Georgiei, impreuna cu fostul premier georgian Georigei Vladimir Gurgenidze.

Dinu Patriciu mai detine companii in domeniul energiei, mass-media, energetic, HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) si retail.

Fost presedinte al companiei petroliere Rompetrol, Dinu Patriciu este, in prezent, presedinte al DP Holding si controleaza grupul Mercadia Holland care detine lanturile de magazine de proximitate Mic.ro, Macro si MiniMax Discount, casele de pariuri Bet Cafe Arena, BioGood (magazine cu produse bio), precum si restaurantele Heritage si Madame Pogany's din Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri