Banca Nationala a Romaniei reactioneaza la declaratiile omului de afaceri, Dinu Patriciu, care spunea ieri ca BNR "nu poate sa tina in frau nimic" si ca "ia decizii proaste".

Omul de afaceri Dinu Patriciu a facut marti, in cadrul unei conferinte de presa, mai mult declaratii cu privire la Uniunea Europeana, moneda euro, mediul economic din Romania, politica fiscala si sistemul bancar romanesc. Declaratiile lui Dinu Patriciu au deranjat, in primul rand, pe oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care au raspuns dur la afirmatiile omului de afaceri.

„BNR nu poate sa tina in frau nimic. Este absurd ca BNR, in acelasi timp, sa detina controlul sistemului bancar si sa faca politica monetara. In aceste conditii, normal ca sunt luate decizii proaste, precum garantiile materiale impuse bancilor in relatiile cu clientii”, a precizat Dinu Patriciu.

Replica Bancii Nationale a fost ca sistemul pe care Patriciu il considera absurd este aplicat in multe tari din UE si din lume, dar ca este drept ca in unele tari s-a produs o separare a supravegherii de politica monetara.

„Dar, in ultima vreme, tari care au separat supravegherea de banca centrala, în institutii specializate, revin la sistemul unificat. Romania, prin lege, a mentinut supravegherea la Banca Centrala. Acest sistem este „scapat din frau” numai in conceptia domnului Patriciu. In realitate, daca la aceasta ora contribuabilul roman nu este obligat sa scoata din buzunar nici macar un singur leu pentru a finanta banci aflate in dificultate, aceasta performanta arata ca tocmai unificarea politicii monetare cu supravegherea, la Banca Centrala, asigura fluiditatea si soliditatea sistemului bancar romanesc”, arata BNR intr-un comunicat.

Omul de afaceri s-a mai referit si la sistemul de creditare din Romania, care trebuie restructurat de la cap la coada si ca ar trebui sa existe mici banci locale, case de economii, cum exista in toata lumea civilizata.

„Reamintim ca sistemul bancar din Romania, in care sunt integrate cele mai multe dintre institutiile de credit, a fost intr-adevar restructurat de la cap la coada. In urma acestor restructurari a rezultat un sistem bancar modern si eficient, care la aceasta ora are o solvabilitate de peste 14%. Cu peste 6% peste normele internationale. In legislatia romaneasca nu exista niciun fel de restrictii de ordin geografic sau cu privire la marimea institutiilor de credit. Asa ca, dupa incheierea procesului de restructurare, a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de banci sunt universale, cu o retea de sucursale in toata tara (marile banci, de deasupra, cum noteaza domnul Patriciu); doua banci pentru locuinte; 48 de cooperative de credit, plus o banca centrala a cooperativelor; 206 institutii financiare nebancare, care acorda credite si 2.957 de case de ajutor reciproc. Astfel de institutii se infiinteaza atunci cand exista initiativa, capital si interese de afaceri, o cerinta esentiala fiind respectarea criteriilor legale”, a fost raspunsul bancii centrale.

BNR mai arata ca in opinia lui Patriciu, „sectorul privat a inceput deja sa se confrunte cu probleme financiare, pentru ca bancile trimit in afara tarii banii cu care ar fi trebuit sa imprumute companiile”.

„Sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani. Problema este ca in tara raman sume din ce in ce mai mici la dispozitia firmelor, care au nevoie de finantarea investitiilor”, a explicat Dinu Patriciu.

„Aceasta afirmatie, facuta <<dupa ureche>>, este in contrast total cu realitatea din sistemul bancar. <<Problema este>>, cum ar spune domnul Patriciu, ca sucursalele din Romania primesc cu precadere bani de la grupurile din care fac parte. Subliniem: primesc, nu trimit. La 31 august 2011, in bancile romanesti se aflau 22 de miliarde de euro atrase din afara tarii, intre care 20,2 miliarde euro erau de la bancile-mama”, a reactionat BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri