"CEDO ne-a cerut sa venim cu o varianta care sa respecte principiul echitatii. In momentul de fata, plafonarea despagubirilor este cea mai probabila solutie. Alte variante, cum ar fi o recapitalizare a Fondului Proprietatea, ar necesita fie prea mult timp, iar persoanele in cauza ar putea sa nu mai fie despagubite, fie un efort mult prea mare pentru bugetul statului", au spus sursele citate.

Avocatii mostenitorului fostului industrias Max Ausnit au afirmat la inceputul lunii septembrie ca statul ar trebui sa ia in considerare majorarea participatiei sale la capitalul social al Fondului Proprietatea, astfel incat sa se asigure continuitatea acestui sistem de despagubire.

"Participatia statului se apropie de epuizare. Statul ar putea face noi aporturi la Fondul Proprietatea, legea de infiintare prevede majorarea sau diminuarea capitalui social a Fondului in functie de solicitari", a declarat atunci Florentin Timoianu, partener in cadrul firmei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir.

El a mai afirmat ca exista zvonuri privind intentia statului de a limita valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari, dar nu crede ca va fi adoptata o astfel de solutie, care ar presupune discriminare.

Citeste si:

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, afirma la sfarsitul lunii august ca trebuie gasita o solutie privind titlurile de proprietate intrucat daca ar fi adunate suprafetele pentru care au fost emise acestea ar depasi teritoriul tarii.

La finele lunii august, statul mai detinea 6,17% din capitalul social al Fondului Proprietatea, jumatate fata de ponderea din luna anterioara. Fondul are un capital social subscris de 13,778 miliarde de lei si un capital social varsat de 13,405 miliarde de lei, deoarece statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, nu a varsat integral sumele subscrise.

La finele anului trecut, statul roman a fost obligat ca in maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate pe aceasta perioada.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.