Declaratiile lui Dinu Patriciu la adresa Bancii Nationale a Romaniei si a sistemului bancar local sunt nefondate, sunt de parere analistii. In acelasi timp, oamenii de afaceri ii iau apararea patronului de la Adevarul Holding si spun ca este normal ca abordarea supraprudenta a bancii centrale sa nu fie pe placul unui afacerist.
La inceputul saptamanii, omul de afaceri Dinu Patriciu a facut mai multe declaratii cu privire la Uniunea Europeana, moneda euro, mediul economic din Romania, politica fiscala si sistemul bancar romanesc. Raspunsul BNR a fost unul dur, spunand ca afirmatiile omului de afaceri au fost facute „dupa ureche” si ca sunt in contrast total cu realitatea din sistemul bancar.

Disputa dintre cele doua parti a continuat si joi seara, in cadrul unei emisiuni de la postul Realitatea TV, cand invitati in platou au fost consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, si patronul de la Adevarul Holding.

„Cu tot respectul va spun ca va amagiti, si dumneavoastra (Adrian Vasilescu n.r.) si Banca Nationala in general. Bancile romanesti cu capital strain tot subsidiare ale bancilor-mama raman si banii tot acasa ii trimit. Iar dumneavoastra nu aveti cum sa controlati aceste fluxuri financiare care ies din tara si care de fapt sunt caracteristica ultimelor luni. Este unul dintre motivele pentru care exista aceasta lipsa dramatica de lichiditati in sistemul privat. BNR permite ca bancile sa imprumute statul, cu mult mai putine riscuri decat in cazul imprumuturilor pentru sectorul privat. Si atunci e un fel de joaca financiara la nivel de suprastructura, iar la firul ierbii, la nivel de intreprinzator, cand are nevoie de 10.000 de lei nu ii primeste si poimaine intra in faliment. Acela este un faliment dramatic, nu cel al Greciei”, a declarat Dinu Patriciu.

In schimb, Adrian Vasilescu a precizat ca nu cunoaste ce bani ies in valize din tara si ca sistemul bancar este sub atenta monitorizare a Bancii Nationale.

„In sistemul bancar, toate bancile sunt sub monitorizarea BNR si vreau sa va spun ca este o cooperare ideala intre bancile din Grecia si cele de aici, intre bancile din Austria si cele de aici, pentru ca de cate ori au fost slabiri de capital, banca centrala a sesizat banca-mama si aceasta a venit cu capital”, a punctat Vasilescu, la Realitatea TV.

Omul de afaceri a adaugat ca dupa sfarsitul emisiunii ii va dezvalui consilierului guvernatorului BNR zece metode prin care ies banii din tara fara ca BNR sa stie.

„Exista o singura metoda, la finalul anului, cand se platesc dividende, ceea ce este un lucru normal. In rest, de acolo vin banii (din strainatate n.r.), puteti sa verificati in contul curent publicat lunar de BNR”, a aratat Adrian Vasilescu.

Analistii: Declaratiile lui Patriciu sunt intentionate

Analistii intervievati de catre Wall-Street.ro au explicat ca afirmatiile facute de omul de afaceri sunt false si ca strica imaginea sistemului bancar romanesc.

Declaratiile au fost facute intentionat. Reactia BNR a fost normala, deoarece s-au facut niste acuzatii grave si neadevarate. In momentul in care zici ca sistemul bancar este nereformat, este o informatie negativa cu impact asupra clientilor bancilor”, a precizat, pentru Wall-Street.ro, un analist economic care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca sistemul de creditare din Romania trebuie restructurat de la cap la coada si ca ar trebui sa existe mici banci locale, case de economii, cum sunt in toata lumea civilizata. Acesta a mai spus ca sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani si astfel raman tot mai putine fonduri la dispozitia firmelor, care au nevoie de finantarea investitiilor.

„Aceasta afirmatie facuta „dupa ureche” este in contrast total cu realitatea din sistemul bancar. Problema este, cum ar spune domnul Patriciu, ca sucursalele din Romania primesc cu precadere bani de la grupurile din care fac parte. Subliniem: primesc, nu trimit. La 31 august 2011, in bancile romanesti se aflau 22 de miliarde de euro atrase din afara tarii, intre care 20,2 miliarde euro erau de la bancile-mama”, a reactionat BNR.

Dintotdeauna au existat diferente de opinie intre o banca si un om de afaceri

Pe de alta parte, proprietarul Mobexpert, Dan Sucu, spune ca dintotdeauna au existat diferente de opinii intre o banca si un om de afaceri.

„Banca centrala are o abordarea supraprudenta in ceea ce priveste riscurile, iar oamenii ca Dinu Patriciu sunt aventurieri, isi asuma riscuri si de aici diferentele de opinie. In schimb, bancile comerciale au o abordare diferita de BNR. Acestea isi asuma riscuri, dar le transfera catre clienti”, a precizat, pentru Wall-Street.ro, Dan Sucu.

Dinu Patriciu este cel mai bogat roman, potrivit revistei Forbes Romania, cu o avere estimata de 2,3 miliarde euro, omul de afaceri activand in domenii precum media, energie, imobiliar, bancar si IT&C.

1. Cine credeti ca are dreptate in conflictul dintre Dinu Patriciu si BNR?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri