Banii ar urma sa fie platiti de Erste si SIF-uri proportional cu participatia fiecaruia la BCR.

Astfel, Erste va plati 520.000 de euro, SIF Banat Crisana, SIF Transilvania si SIF Muntenia cate 45.000 de euro, iar SIF Oltenia aproape 46.000 de euro. SIF-urile platesc doar daca actionarii accepta vanzarea pachetelor catre Erste.

Evaluarea Erste si BCR a stat la baza stabilirii raportului la care se va face schimbul de actiuni BCR cu titluri Erste.

Erste a anuntat miercuri seara ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri (SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia) pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank. Valoarea tranzactiilor de preluare a celor patru pachete de actiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Acordul prevede ca SIF-urile participante sa renunte la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale. Erste a mentionat ca si SIF Moldova poate subscrie la acord.

Citeste si:

Raportat la conditiile agreate in acord cu SIF-urile, BCR este evaluata la 1,8 miliarde euro.

Grupul austriac a propus SIF-urilor sa emita actiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR si sa plateasca in numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentand 24,12% din capital.

Erste a fost asistata in negocierile cu SIF-urile de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

SIF-urile au negociat intens in ultimele luni cu Erste cu privire la pachetele de actiuni de la BCR, iar un grup de investitori a solicitat convocarea AGA la cele cinci SIF-uri pentru mandatarea consiliilor de administratie sa ceara listarea BCR. Consiliile de Administratie de la SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au respins solicitarea actionarilor. SIF Transilvania a publicat abia joi convocatorul AGA.

Grupul financiar independent Rothschild, infiintat in urma cu mai mult de 200 de ani, are in prezent aproximativ 3.000 de angajati in 42 de tari.