Societatile de stat sau particulare au astazi la indemina o serie de asigurari prin care pot potoli minia protestatarilor. E bine de stiut ca pagubele provocate de grevisti ori sechestrarea directorului se platesc.
In general, grevele si tulburarile civile reprezinta riscuri acoperite de majoritatea politelor de asigurare de proprietate (asigurarea cladirilor, continutului etc.). Acestea apar de regula trecute la capitolul evenimente socio-politice si acte de vandalism, sustine Anca Roscaneanu, broker de asigurari la societatea EOS Romania. Suma asigurata pentru riscul de greva reprezinta suma asigurata pentru valoarea bunurilor.

De exemplu, in cazul unui bun de un milion de dolari, prima de asigurare anuala este 0,1-0,3%, adica intre 1.000 si 3.000 de euro anual. Atit trebuie sa plateasca societatea in cauza la firma de asigurari. Asta in situatia in care si daca imobilul asigurat ia foc, tot un milion de dolari va primi societatea respectiva. In cazul in care dorim bani doar daca cladirea este vandalizata de sindicalisti, atunci automat prima de asigurare scade. Si destul de consistent. Deoarece in acest caz se considera ca riscul de plata al asigurarii este mult mai mic.

Nu sechestrati directorul

Mai rau este cu cei care au de gind sa ia drept prizonier pe directorul societatii in cazul unei greve. S-a mai intimplat in Romania si cu siguranta se va mai intimpla. Insa, daca omul are incheiata o asigurare impotriva rapirii, lucrurile iau pentru sindicalisti o intorsatura urita. In sensul ca firma de asigurari va interveni prin firmele de protectie sa-si elibereze asiguratul, iar apoi va cere daune celor care l-au sechestrat. Pentru ca asiguratul va trebui despagubit de firma de asigurari pentru stresul suferit. Chiar daca pare putin iesit din comun, aceasta asigurare exista.

Un alt tip de asigurare din ce in ce mai cautat este cel ce se numeste asigurarea de pierdere de profit si intrerupere a activitatii. Se poate achizitiona sub forma unei clauze suplimentare la polita de asigurare a bunurilor si acopera pierderile de profit suferite ca urmare a intreruperii activitatii in urma producerii unor evenimente asigurate pe polita de bunuri. Respectiv in urma unui incendiu, cutremur ori alt fenomen natural.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si