Cristian Constantinescu, candidatul PDL pentru functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a fost audiat de Comisia pentru buget, finante si banci din Parlament, fiind si singurul candidat pentru aceasta pozitie, au declarat surse care au particpat la audieri pentru wall-street.ro.
UPDATE2: Candidatul PDL pentru functia de presedinte al CSA, Cristian Constantinescu, nu a primit avizul comisiilor parlamentare reunite de buget-finante din cele doua Camere. Rezultatul: 25 "impotriva", 14 "pentru".

UPDATE1: Audierile s-au incheiat, dar inca nu s-au dat avizele favorabile pentru cei patru candidati, propusi de grupurile parlamentare pentru Consiliul CSA. Parlamentarii din comisiile reunite de buget urmeaza sa discute chestiuni de procedura.


Pentru noul mandat de presedinte al CSA era asteptat sa candideze Cristian Constantinescu (foto), propus de (PDL) in iunie, fost director general al Allianz - Tiriac si fost presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), dar si actualul presedinte al CSA, Angela Toncescu.

Insa, cum Toncescu nu a fost sustinuta de nici un grup parlamentar, ea nu a mai participat la audieri, potrivit surselor citate. Angela Toncescu a preluat functia de conducere a CSA in anul 2006, fiind sustinuta in acea perioada de PNL.

Pentru celelalte functii din Consiliul CSA mai sunt audiati astazi Tudor Balta (USL) si Constantin Buzoianu (PDL) pentru cate un mandat de vicepresedinte si Doru Frunzulica (UNPR), propusi pentru postul de membru.

In mod normal, audierile candidatilor pentru Consiliul CSA, ar fi trebuit sa aiba loc pe 21 iunie anul curent, in sedinta Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor si Senat, dar au fost amanate din lipsa de cvorum. Dezbaterile au fost reprogramate ulterior pentru 22 iunie, dar neparticiparea la sedinta a mai multor parlamentari a dus la reprogramarea sedintei in aceasta toamna.

Ca urmare, mandatul membrilor CSA a fost prelungit implicit pana la urmatoarele audieri, iar daca va fi intrunit cvorumul necesar, noua componenta a consiliului de conducere al CSA ar putea fi aprobata.

Noua conducerea CSA, care va fi numita de Parlament, va controla o piata de aproximativ 2 miliarde de euro (peste 8 miliarde de lei), reprezentand 1,7% din Produsul Intern Brut, iar viitorul presedinte va incasa unul dintre cele mai mari salarii din Romania, de 29.000 de euro pe luna.

Conform acelorasi surse, tot astazi, vor avea loc si audierile membrilor propusi de grupurile parlamentare pentru consiliile de conducere a CNVM, CSSPP si Curtea de Conturi.

Cine este Cristian Constantinescu

Constantinescu este mentionat deseori drept persoana care "a construit de la zero si a dus pana pe primul loc in piata de profil compania de asigurari Allianz Tiriac", fiind unul dintre cei mai mari specialisti din aceasta industrie.

Declaratiile sale la adresa unor proiecte CSA si a altor companii din piata au atras diverse reactii. In luna februarie anul curent, la un seminar al UNSAR, Constantinescu a declarat ca mai multi asiguratori ar putea intra in fa­liment in 2011, deoarece s-au concentrat doar pe majorarea cotei de piata, prin practicarea unor tarife mult mai reduse fata de media pietei, fara a-si asigura riscul asumat. Astfel, majoritatea asiguratori­lor locali nu ar dispune de resurse financiare adecvate in cazul unui cutremur similar cu cel din 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii.

"Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca evenimentul asigurat pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus atunci Constantinescu.

El precizat ca, in cazul Allianz-Tiriac, societatea pe care a condus-o pana in mai 2010 si unde detine pozitia de membru CA, pentru fiecare leu incasat ca prima de asigurare pentru o polita tip property se cedeaza in reasigurare circa 30%. "Multe societati nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat in reasigurare". De asemenea, Constantinescu a fost impotriva proiectului PAID, afirmand ca a fost constituit in folosul actualei conduceri a CSA si a catorva companii.

Reactia liderului pietei, Astra Asigurari, nu a intarziat sa apara; care a respins afirmatiile presedintelui UNSAR din acel moment. Mai mult, la o conferinta recenta, Mustatea, seful Astra, a afirmat ca "marile grupuri din domeniul asigurarilor repatriaza profiturile obtinute in Romania prin programele de reasigurare", ceea ce se doreste a fi o replica la afirmatiile lui Constantinescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri