Banca Nationala a Romaniei reduce cu 30% nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul ReGIS si cu 50% cel al comisioanelor pentru operatiunile de livrare contra plata in sistemul SaFIR, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Noile comisioane vor fi aplicate incepand cu data de 1 martie 2006, valoarea lor nominala va fi de 10,50 RON pentru platile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS (fata de 15 RON in prezent) si de 79 RON pentru operatiunea de livrare contra plata efectuata prin sistemul SaFIR (fata de 158 RON in prezent).

Banca Nationala a Romaniei considera ca reducerea comisioanelor in sistemul electronic de plati va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilita de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiara contribuind la dezvoltarea activitatii de plati fara numerar in Romania.

Banca Nationala a Romaniei va actiona, in continuare, in sensul reducerii comisioanelor percepute institutiilor de credit participante la sistemele ReGIS si SaFIR, astfel incat acestea sa se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Componentele sistemului electronic de plati au devenit operationale, dupa cum urmeaza:
ReGIS (sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real), administrat de Banca Nationala a Romaniei la data de 8 aprilie 2005;
SENT (casa de compensare automata), administrat de TRANSFOND S.A. la data de 13 mai 2005;
SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat), administrat de Banca Nationala a Romaniei la data de 3 octombrie 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri