Bancile austriece nu se vor lasa "vanate" de Ungaria printr-o politica economica ostila, a declarat vineri presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, in legatura cu controversata rambursare anticipata a creditelor, avertizand ca investitorii se vor orienta catre alte tari, intre care si Romania.
Treichl a avertizat intr-un interviu acordat publicatiei economice ungare Napi Gazdasag ca aceasta politica economica ostila provoaca daune grave Ungariei, transmite Mediafax.

"Din cauza lipsei de securitate legislativa, investitorii se vor orienta catre alte tari, precum Romania, Slovacia sau Cehia", a avertizat el.

Erste Bank intentioneaza sa inghete, pana la noi ordine, toate investitiile in Ungaria, dar va continua sa furnizeze capitalul necesar functionarii diviziei ungare.

Parlamentul de la Budapesta a adoptat luni seara o lege care permite rambursarea la o rata de schimb valutar sub cea a pietei a imprumuturilor in valuta, in special a celor in franci elvetieni.

Pentru bancile din Austria, implicate puternic in Ungaria, rezultatul ar putea fi o pierdere de 6 miliarde de euro, a declarat vice-cancelarul austriac Michael Spindelegger, care a facut apel la Comisia Europeana.

Autoritatile de la Bruxelles si-au exprimat "ingrijorarea" in aceasta problema.

Potirvit noii legi, ungurii cu imprumuturi in valuta le pot rambursa integral la un curs de 180 de forinti pentru un franc elvetian si de 250 de forinti pentru un euro. In prezent, cursurile actuale sunt de circa 234 forinti pentru un franc si 280 de forinti pentru un euro.

Persoanele interesate au timp pana la 30 decembrie sa anunte bancile ca vor sa returneze creditele, iar cursurile valutare preferentiale nu vor fi valabile decat intre 1 ianuarie-30 martie 2012.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri