Bugetul general consolidat a inregistrat in primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde lei, reprezentand 2,39% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Conform calculelor Wall-Street.ro, bugetul asigurarilor sociale de stat a cauzat doua treimi din deficitul bugetar total.

Astfel, din contributii de asigurari, statul a inregistrat venituri de 22,9 miliarde lei, in timp ce cheltuielile de asistenta sociala s-au ridicat la 31,6 miliarde lei.
Rezulta un deficit 8,65 miliarde lei. Pentru acoperirea acestuia guvernul a alocat de la bugetul de stat subventii de 9,32 miliarde lei.

Potrivit MFP, la finele lunii august, veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 116,4 miliarde lei, cu 9,5% mai mari fata de aceeasi perioad aa anului precedent, pe fondul incasarilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei. Incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 28,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent si accize unde incasarile sunt mai mari cu 16,2%.

In structura, veniturile din TVA au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne cu 29,8% si a incasarilor din importurile de bunuri cu 32,8%, iar la accize ca urmare a majorarii nivelului accizei la unele produse, precum motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete dar si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 129,3 miliarde lei si au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a avansului cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu un punct procentual.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Pe structura, cresterea a fost raportata in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri