Romania, la fel ca si restul statelor din regiune care au trecut printr-un regim comunist, trebuie sa indeplineasca trei conditii pentru ca economia sa functioneze, respectiv sa existe competitie, reguli si o etica interna, este de parere , numit de Yale Economic Review una dintre cele „5 minti luminate ale economiei”.

Sedlacek (34 de ani) este in prezent economist-sef la cea mai mare banca din Cehia – CSOB. Acesta a mai ocupat functia de consilier pe teme economice al fostului presedinte ceh Vaclav Havel, avand ca responsabilitati consolidarea fiscala, reforma sistemului de taxe, a sistemului de pensii si a celui medical.

„Tari precum Cehia sau Romania au de indeplinit 3 criterii pentru a avea o economie functionala. In primul rand, trebuie sa existe o etica interna, care sa-i conduca pe oameni spre a face lucruri bune. In al doilea rand, ar trebui sa existe competitie, pentru ca in 1989 nu aveam asa ceva. In final, trebuie sa existe o reglementare, intrucat 40 de ani am avut reguli si dupa caderea comunismului nimeni nu a mai vrut sa auda de ele. Comunismul a supravietuit pentru ca oamenii trisau, fara coruptie regimul ar fi cazut imediat. In capitalism este mai greu sa trisezi”, a explicat Tomas Sedlacek.

Acesta a aratat ca aparitia crizei a fost cauzata de consumul excesiv din perioada de boom economic si ca in prezent opinia publica este de parere ca iesirea din recesiune se poate realiza tocmai prin stimularea consumului.

„Ce inseamna sa ai o economie buna? In anii de crestere economica trebuie sa reduci acest avans tocmai pentru a pune deoparte pentru anii in care vine recesiunea. Ciclurile economice sunt firesti, despre primul se vorbeste chiar in Biblie, unde se mentioneaza despre 7 ani de bogatii si de 7 ani de seceta”, a precizat Sedlacek.

Diferenta dintre coruptia in Romania si cea din Marea Britanie

Presedintele Camerei de Comert Anglo-Romane, , a explicat ca mita in Romania difera fata de cea din Marea Britanie prin faptul ca pe plan local aceasta este pe fata, in timp ce in Anglia este aproape inexistenta.

„Mita nu se acorda in Marea Britanie, ci companiile o ofera in afara tarii. Din aceasta cauza a intrat in vigoare la 1 iulie Legea contra mitei”, a adaugat Breden.

Legea prevede sanctionarea companiilor britanice pentru acte de coruptie chiar daca isi desfasoara activitatea in alte state.

1. Cum poate sa iasa din criza economia romaneasca?Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro