Continuarea reformei pentru fondurile de pensii si cresterea procentului de contributie impreuna cu majorarea treptata a numarului de emitenti listati la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt factori care vor sustine dezvoltarea pietei de capital din Romania, apreciaza Simona Ditescu, CEO BCR Pensii.
"In Polonia foarte mult din dezvoltarea pietei de capital a avut ca factor determinant reforma fondurilor de pensii, alaturi de o piata mult mai dezvoltata a fondurilor mutuale, cu alocare mare in actiuni. Si in Romania, fondurile de pensii pot stabiliza si cred ca deja stabilizeaza piata de capital, insa reforma este la inceput si dimensiunea fondurilor nu este la nivelul celor din Polonia", a declarat (foto).

Ea spune ca cel mai important lucru in acest moment este continuarea reformei pentru fondurile de pensii si cresterea procentului de contributie catre fondurile de pensii obligatorii prin incurajarea economisirii, avand in vedere problemele de deficit intampinate de multe tari. Reforma va reduce in timp si presiunea pe care o are statul din deficitul bugetului public de pensii.

Din punctul de vedere al investitiilor, sefa BCR Pensii considera ca un element care va ajuta alocarea in alte clase de active si dezvoltarea pietei de capital ar fi transferul costurilor de tranzactionare catre fond. "Faptul ca acestea sunt in prezent suportate de administrator limiteaza flexibilitatea managementului activelor fondurilor. Acest lucru, impreuna cu cresterea treptata a numarului de emitenti listati la BVB, vor fi factori care vor ajuta cresterea pietei de capital si imbuntatirea lichiditatii acesteia".

Diversificarea portofiilor va aduce beneficii participantiilor

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii si facultative vor putea investi o parte activele administrate si in infrastructura, private equity si marfuri, potrivit unei norme lansate in dezbatere publica de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Este vizata si introducerea de noi reguli privind modul de tranzactionare a activelor, precum si stabilirea unui nou mod de determinare a gradului de risc al unui fond. Masura de revizuire s-a impus in urma evolutiilor recente ale pietelor financiare internationale, dar si datorita cresterii volumului activelor gestionate de administratorii fondurilor de pensii private din Romania.

Ca urmare, in luna august 2011, fondurile de pensii au investit pentru prima oara in marfuri, prin achizitia de aur - 0,02% din structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II). Titlurile de stat continua insa sa reprezinte principala clasa de active cu 67,89% din total, in crestere fata de august 2010 (65,10%), dar si fata de luna iulie 2011 (65,63%).

"Multe dintre modificarile propuse erau necesare. Aceasta va permite - de exemplu - o clasificare mai complexa si mai clara pentru stabilirea gradului de risc pentru fiecare fond in parte, luand in considerare si riscul de credit al fondului, nu doar alocarea intre clase de active, cum este in prezent. Sunt insa multe prevederi ale noii norme pe care ar trebui sa le mai discutam pentru ca nu avantajeaza dezvoltarea industriei fondurilor de pensii. Cel mai probabil vom avea o colaborare buna pe aceasta tema cu CSSPP – ca si pana acum", a spus Simona Ditescu.

Ea considera, de asemenea, ca diversificarea portofoliilor de active ale fondurilor de pensii este necesara si va aduce beneficii participantilor pe termen mediu si lung. "Tinand cont ca intre clasele de active deja existente in portofoliul exista corelatii pozitive si uneori puternice, adaugarea unor clase noi de active cu corelatii mai reduse sau chiar negative va imbunatati profilul de risk-return al fondurilor. Faptul ca vom putea investi in mai multe clase de active va oferi fondurilor mai multe alternative de a plasa lichiditatile si reprezinta un aspect pozitiv pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti si va permite implicarea mai activa a fondurilor de pensii in economia reala a Romaniei".

Criza curenta genereaza multe oportunitati

"Pe termen scurt, randamentele sunt impactate negativ de evolutiile pietelor de capital, de criza datoriilor din zona euro si fragilitatea cresterii economice la nivel global. Instabilitatea si volatilitatea prezente in piata de cateva luni vor continua sa ne afecteze pe termen scurt poate si mediu".

Pe termen lung insa, seful BCR Pensii considera ca o strategie consecventa de investitii, sustinuta de un mediu mai favorabil pe pietele financiare vor aduce in continuare beneficii participantilor din sistem. "Criza curenta genereaza multe oportunitati, iar faptul ca fondurile de pensii sunt in prezent in faza de acumulare si au lichiditati disponibile este benefic. In ceea ce priveste dezvoltarea fondurilor de pensii facultative, cred ca un factor important este deductibiltatea totala", a spus Simona Ditescu.

BCR Pensii avea, la sfarsitul lunii august 2011, 363,93 mii de participanti (6,77% cota de piata dupa acest criteriu) si active nete aflate in administrare in valoare de 298,80 milioane de lei (5,27% din total).

1. Credeti ca reforma fondurilor de pensii poate sustine dezvoltarea pietei de capital?

2. Sunt adecvate contextului economic actual modificarile propuse de a diversifica portofiile de active prin investitii in instrumente mai riscante?





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri