Bancile din Romania vor avea probleme serioase la un curs de peste 4,4 lei/euro, intrucat vor trebui sa se recapitalizeze si vor afectate de dificultatea de plata multor debitori, a spus presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu.
El nu a oferit cifra exacta a nevoii de recapitalizare, insa aceasta poate fi calculata pe baza activelor in valuta din bilanturile bancilor si a cursului de schimb, astfel incat sa se incadreze in cerintele de capital propriu.

Intrebat daca BNR se teme de noul val de recapitalizari, Pascariu a raspuns: “cred ca exista in mintea celor de la banca centrala un asemenea risc (n.red.: de recapitalizare), dar probabil ca ei nu vad riscul ca cursul de schimb sa creasca dincolo de nivelul de 4,3 lei/euro”

"Traderii iubesc volatilitatea. Presedintii de banci, nu", a mai spus Dan Pascariu.

Referitor la cursul de schimb, bancherul a remarcat ca in ultima perioada CDS-urile (Credit Default Swap - costul de asigurare impotriva riscului de neplata) au explodat la circa 500 puncte de baza si una dintre cauze ar putea fi si perceptia pietelor ca BNR a tinut fortat cursul la un anumit nivel artificial, in conditiile in care zlotul si forintul au suferit deprecieri puternice . Pe de alta parte, Pascariu a amintit ca sistemul bancar romanesc este in prezent foarte bine capitalizat, toti indicatorii bancilor fiind cu mult peste tintele BNR.

Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a sesiunii de astazi, in linie cu valutele din regiune, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,3210 lei/euro, maximul din ultimele 15 luni.

O paritate mai ridicata decat cea de miercuri a fost anuntata la 1 iulie 2010, cand BNR a afisat o rata de 4,3537 lei/euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri