Parlamentul European a adoptat in cadrul sedintei plenare de ieri pachetul de guvernanta economica europeana, set de 6 acte normative care include concesii bugetare pentru statele comunitare care isi dezvolta un Pilon II de pensii private obligatorii, precum Romania.
Masura prevede un tratament preferential al costurilor bugetare asociate implementarii unui sistem de pensii private, prin excluderea contributiilor virate catre fondurile de pensii de la calculul deficitului bugetar si de la datoria publica, in analiza efectuata de institutiile europene cu privire la bugetele nationale ale statelor membre.

Parlamentul a votat si o clauza care descurajeaza puternic statele membre sa isi afecteze sistemele de tip Pilon II, intrucat orice reversare a acestor reforme va fi considerata o masura negativa si care nu imbunatateste sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, nefiind deci luata in considerare in cadrul procedurilor de analiza a deficitului bugetar si datoriei publice.

Aceste masuri reprezinta un semnal clar de sprijin din partea Uniunii Europene, pe care il asteptam de mult si il salutam. Autoritatile europene dau astfel mesajul ca implementarea sistemelor de pensii private de tip Pilon II in statele Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, trebuie sa continue si ca sprijina activ aceasta politica economica, prin masurile de concesii bugetare adoptate recent, dupa mai bine de un an de negocieri politice intre toate cele 27 de state UE”, a declarat Cornelia Coman (foto), presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

"Practic, acest pachet legislativ european contribuie la reducerea influentei politicului national asupra viitorului sistemelor de pensii private, indicand faptul ca Pilonul II reprezinta o reforma benefica pe termen mediu si lung, solida si dezirabila, sprijinita de comunitatea europeana", a adaugat seful APAPR.

APAPR a initiat aceasta dezbatere la nivel european in cursul lunii mai 2010, propunand excluderea contributiilor aferente Pilonului II de pensii din calculul deficitului bugetar national. Initiativa a fost preluata apoi de Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP) in iunie 2010 si sprijinita prin scrisoarea a noua ministri de finante ai unor state membre UE (inclusiv Romania) transmisa autoritatilor europene in luna august 2010, fapt care a dus la includerea propunerii in pachetul de 6 acte normative privind guvernanta economica europeana.

Noile prevederi au fost introduse prin modificarea a doua regulamente: 1) Regulamentul nr. 1466/97 privind intarirea supravegherii pozitiilor fiscale si supravegherii si coordonarii politicilor economice si 2) Regulamentul nr. 1467/97 privind accelerarea si clarificarea implementarii procedurii de deficit excesiv. Ultimul pas pana la intrarea in vigoare a modificarilor incepand cu anul 2012 este reprezentat de adoptarea lor si in cadrul Consiliului ECOFIN pe data de marti, 4 octombrie, adoptare in legatura cu care negocierile politice s-au finalizat deja.

APAPR este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, nonprofit, creata pentru a proteja interesele, a promova si a dezvolta colaborarea si cooperarea in domeniul fondurilor de pensii private din Romania. Asociatia are 16 membri (11 administratori de fonduri de pensii private, 5 banci depozitare) si are o reprezentativitate de peste 99,5% pe piata de pensii private.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri