"Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile. In consecinta, banca centrala va ajusta gradual conduita politicii monetare tinand cont de aceste evolutii si in contextul aplicarii angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale", se arata in comunicatul extins al Consiliului de Administratie al BNR transmis dupa sedinta de politica monetara si citat de Mediafax.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an si a nivelului rezervelor minime obligatorii. Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, si pe aceasta baza o crestere economica de durata, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale", precizeaza CA-ul BNR.

Potrivit conducerii bancii centrale, prin asigurarea stabilitatii preturilor concomitent cu mentinerea stabilitatii financiare se creeaza conditiile reducerii durabile a costului creditului in lei, proces pe care BNR il incurajeaza.

"Reluarea durabila a cresterii economice trebuie sa aiba in vedere si stimularea economisirii in lei, de natura sa asigure sustenabilitatea deficitului extern si sa reduca treptat dependenta de finantarile externe", se mai spune in comunicat.

Citeste si:

CA-ul BNR noteaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici indica accentuarea procesului de dezinflatie, in linie cu asteptarile bancii centrale. In conditiile unei scaderi pronuntate a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale disiparii treptate a efectului de runda intai generat de majorarea TVA in iulie 2010, rata anuala a inflatiei a scazut pentru a treia luna consecutiv, pana la nivelul de 4,25 la suta in luna august comparativ cu 7,93 la suta in luna iunie. De asemenea, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a coborat la nivelul de 2,92 la suta in luna august comparativ cu 4,74 la suta in luna iunie.

Potrivit bancii centrale, procesul de dezinflatie va continua in perioada imediat urmatoare astfel incat rata anuala a inflatiei se va apropia de tinta stabilita. Accelerarea dezinflatiei in conditiile mentinerii ratei dobanzii de politica monetara si a unei volatilitati moderate a cursului de schimb al leului se traduce intr-o intarire a conditiilor monetare reale in sens larg, de natura sa sprijine convergenta inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu.

"Reluarea cresterii economice a continuat dar intr-un pas incetinit, pe fondul inrautatirii apetitului global fata de risc si a perspectivelor cresterii economice la nivel mondial, precum si al sporirii incertitudinilor privind evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro. Dinamica productiei industriale si a exporturilor s-a temperat, in timp ce revigorarea creditului acordat sectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala, ramane modesta. Este insa de asteptat ca tendinta de incetinire a redresarii economiei romanesti sa fie temporar contracarata in a doua parte a anului curent de performantele agriculturii.", se mai arata in comunicat.

BNR mai pnucteaza ca perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile. In consecinta, banca centrala va ajusta gradual conduita politicii monetare tinand cont de aceste evolutii si in contextul aplicarii angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale.

Sursa imagine:
arhivafoto.ro