“Trebuie continuate reformele structurale pentru eliminarea birocratiei. Cresterea economica durabila la nivelul UE depinde in foarte mare masura de coerenta politicilor economice. Criza ne-a dovedit ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice valide. Noi in Romania ne-am obisnuit ca visul nostru european sa treaca printr-un examen dureros si dur”, a precizat Isarescu in cadrul unui eveniment organizat de Banca Nationala.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca in urma cu 11 ani era “imperios” ca bancile din Romania sa fie capitalizate cu mari banci cu capital strain european.

“Acum citesc ca cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este ca avem banci straine pe plan local. Nu trebuie sa uitam marile beneficii pe care crearea si extinderea Uniunii Europene le-au produs. Politicile pe termen scurt trebuie sa se alature politicilor pe termen lung. Pentru ca o crestere sa fie sustenabila si de durata, trebuie sa aiba la baza inovatia, crearea de locuri de munca si productivitatea”, a adaugat Isarescu.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus ca declaratia guvernatorului, legata de vulnerabilitate Romaniei intrucat sunt banci straine pe plan local, s-a referit la afirmatiile economistului Nouriel Roubini, care a vorbit recent despre Romania.

Citeste si:

“Subsidiarele bancilor straine in Romania sunt banci romanesti si chiar daca au capital extern sunt supuse reglementarii BNR. Solvabilitatea sistemului bancar din Romania, care este 90% detinut de banci straine, este de 14,2% dupa contabilitatea romaneasca, deci dupa standardele IFRS nivelul este cu un punct – doua puncte procentuale mai mari, deci au o lichiditate foarte buna”, a punctat Popa.

El a mentionat ca piata comuna este vitala pentru toate tarile din UE, intrucat cu toate statele cresc sau se prabusesc impreuna.

“Mai mult de 60% din comertul nostru se face cu tari din Uniunea Europeana. Economia noastra va incetini anul viitor, deoarece economia europeana va fi slabita. Nu vad ca economist o dezvoltare de durata in afara inovatiei. Inovatia duce la cresterea productivitatii muncii, in conditiile in care nu beneficiem de un boom demografic. Prin inovatie Romania isi poate pastra competitivitatea”, a declarat guvernatorul bancii centrale.

Mugur Isarescu a laudat si firmele romanesti, precum Mobexpert sau Dedeman, care au plecat de la mijlocul anilor 1990 cu doar cativa angajati si acum s-au transformat in companii mari. “IMM-urile trebuie sprijinite, constituie un motor al cresterii economice, se caracterizeaza prin dinamism si se muleaza pe tendintele pietei. IMM-urile suntr zdrobite intre banci si companiile mari si trebuie sa le incurajam. Trebuie sa fim constienti ca IMM-urile de azi se vor transforma in companiile viitoare, asa cum s-a intamplat si in Romania cu firme precum Mobexpert sau Dedeman", afirma guvernatorul.