Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat ca o combinatie intre birocratia de la Bruxelles si cea locala, postcomunista, poate fi fatala pentru Romania.
“Trebuie continuate reformele structurale pentru eliminarea birocratiei. Cresterea economica durabila la nivelul UE depinde in foarte mare masura de coerenta politicilor economice. Criza ne-a dovedit ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice valide. Noi in Romania ne-am obisnuit ca visul nostru european sa treaca printr-un examen dureros si dur”, a precizat Isarescu in cadrul unui eveniment organizat de Banca Nationala.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca in urma cu 11 ani era “imperios” ca bancile din Romania sa fie capitalizate cu mari banci cu capital strain european.

“Acum citesc ca cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este ca avem banci straine pe plan local. Nu trebuie sa uitam marile beneficii pe care crearea si extinderea Uniunii Europene le-au produs. Politicile pe termen scurt trebuie sa se alature politicilor pe termen lung. Pentru ca o crestere sa fie sustenabila si de durata, trebuie sa aiba la baza inovatia, crearea de locuri de munca si productivitatea”, a adaugat Isarescu.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus ca declaratia guvernatorului, legata de vulnerabilitate Romaniei intrucat sunt banci straine pe plan local, s-a referit la afirmatiile economistului Nouriel Roubini, care a vorbit recent despre Romania.

“Subsidiarele bancilor straine in Romania sunt banci romanesti si chiar daca au capital extern sunt supuse reglementarii BNR. Solvabilitatea sistemului bancar din Romania, care este 90% detinut de banci straine, este de 14,2% dupa contabilitatea romaneasca, deci dupa standardele IFRS nivelul este cu un punct – doua puncte procentuale mai mari, deci au o lichiditate foarte buna”, a punctat Popa.

El a mentionat ca piata comuna este vitala pentru toate tarile din UE, intrucat cu toate statele cresc sau se prabusesc impreuna.

“Mai mult de 60% din comertul nostru se face cu tari din Uniunea Europeana. Economia noastra va incetini anul viitor, deoarece economia europeana va fi slabita. Nu vad ca economist o dezvoltare de durata in afara inovatiei. Inovatia duce la cresterea productivitatii muncii, in conditiile in care nu beneficiem de un boom demografic. Prin inovatie Romania isi poate pastra competitivitatea”, a declarat guvernatorul bancii centrale.

Mugur Isarescu a laudat si firmele romanesti, precum Mobexpert sau Dedeman, care au plecat de la mijlocul anilor 1990 cu doar cativa angajati si acum s-au transformat in companii mari. “IMM-urile trebuie sprijinite, constituie un motor al cresterii economice, se caracterizeaza prin dinamism si se muleaza pe tendintele pietei. IMM-urile suntr zdrobite intre banci si companiile mari si trebuie sa le incurajam. Trebuie sa fim constienti ca IMM-urile de azi se vor transforma in companiile viitoare, asa cum s-a intamplat si in Romania cu firme precum Mobexpert sau Dedeman", afirma guvernatorul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri