Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat ca a modificat legislatia cu privire la asigurarea auto obligatorie (RCA).
Intr-un comunicat al CSA se arata urmatoarele:

Consiliul Comisiei de Supraveghere a AsigurŃrilor (CSA), reunit ţn ║edin■Ń ţn data de 09 februarie 2006, a luat urmŃtoarele hotŃrÔri urmare a analizŃrii documenta■iilor prezentate de direc■iile competente din cadrul Comisiei:

II. Modificarea ║i completarea Normelor privind aplicarea legii ţn domeniul asigurŃrilor obligatorii de rŃspundere civilŃ pentru pagube produse ter■ilor prin accidente de autovehicule ║i autorizarea asigurŃtorilor pentru practicarea asigurŃrii obligatorii de rŃspundere civilŃ pentru pagube produse ter■ilor prin accidente de autovehicule puse ţn aplicare prin Ordinul nr.3108/2004, respectiv a articolului 2 alin.2, care se referŃ la procedurile de denun■are a unui contract de asigurare obligatorie RCA de cŃtre un asigurat care dore║te sŃ schimbe asigurŃtorul RCA, astfel:

"Art. 2. - (2)

(a) Asigura■ii pot denun■a asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisŃ transmisŃ asigurŃtorului RCA la care sunt asigura■i, cu cel pu■in 30 de zile ţnainte de expirarea perioadei de asigurare men■ionate ţn documentele de asigurare. Dovada denun■Ńrii asigurŃrii RCA revine asiguratului.

(b) ╬nainte de ţncheierea unui contract de asigurare, asigurŃtorul RCA are obliga■ia sŃ verifice ţn baza unicŃ de date (http://cedam.csa-isc.ro/) situa■ia autovehiculului pentru care se dore║te sŃ se ţncheie asigurarea obligatorie RCA. ╬n cazul ţn care pentru autovehiculul respectiv existŃ deja o asigurare obligatorie RCA ţncheiatŃ cu un alt asigurator, noul asigurŃtor RCA va cere proprietarului sŃ facŃ dovada denun■Ńrii contractului de asigurare existent, potrivit alin. (2) lit. (a).

(c) Este interzis asigurŃtorilor RCA sŃ ţncheie asigurarea obligatorie RCA - contractul de asigurare - cu persoanele care au ţn proprietate autovehicule ţnmatriculate sau supuse ţnmatriculŃrii ţn RomÔnia, dacŃ acestea nu fac dovada denun■Ńrii asigurŃrii obligatorii RCA - contractul de asigurare - ţn condi■iile prevŃzute mai sus. Persoanele care au ţn proprietate autovehicule ţnmatriculate sau supuse ţnmatriculŃrii ţn RomÔnia, dar care nu au avut ţncheiatŃ asigurarea obligatorie RCA ţn ultimele 12 luni de la data la care se prezintŃ pentru ţncheierea acesteia, vor declara pe propria rŃspundere acest fapt.

(d) ╬ncheierea asigurŃrii obligatorii RCA - contractul de asigurare - cu ţncŃlcarea prevederilor alin. (b) ║i (c) obligŃ noul asigurŃtor RCA sŃ transfere primele de asigurare ţncasate asigurŃtorului RCA ini■ial, ţn termen de maximum 7 zile lucrŃtoare de la data notificŃrii primite de la acesta ║i sŃ plŃteascŃ despŃgubirile pentru prejudiciile de care asiguratul rŃspunde fa■Ń de persoanele pŃgubite, ţn condi■iile legii, pÔnŃ la intrarea ţn contul bancar al asigurŃtorului RCA ini■ial, a primelor de asigurareö

AvÔnd ţn vedere opera■ionalizarea bazei de date privind asigurŃrile obligatorii RCA, Consiliul CSA a hotŃrÔt totodatŃ amendarea Ordinului nr.3108/2004, astfel ţncÔt de la data publicŃrii ţn Monitorul Oficial a acestor modificŃri, sŃ devinŃ aplicabile prevederile referitoare la procedurile de denun■are a unui contract de asigurare RCA men■ionate la Articolul 2, alin.(2). äMai sunt aproximativ douŃ sŃptŃmÔni ║i vom ║ti exact cine s-a asigurat ║i cine nu. RŃstimpul este necesar pentru a diminua la maximum posibil eventualul grad de eroare ce poate apŃrea din centralizarea informa■iilor ţn baza de date CEDAMö, declarŃ Pre║edintele Comisiei de Supraveghere a AsigurŃrilor, domnul Nicolae Eugen Cri║an.

Comisia de Supraveghere a AsigurŃrilor reaminte║te societŃ■ilor de asigurare autorizate sŃ practice asigurŃrile RCA cŃ sunt singurele rŃspunzŃtoare pentru introducerea completŃ ║i corectŃ, ţn baza de date, a datelor din poli■ele RCA emise ║i solicitŃ acestora sŃ ţ║i ia toate mŃsurile necesare astfel ţncÔt, la reţnnoirea poli■elor RCA, sŃ poatŃ verifica ţn baza de date situa■ia autovehiculului pentru care se dore║te sŃ se ţncheie asigurarea obligatorie RCA. ╬n ceea ce prive║te modalitŃ■ile de vţnzare ║i canalele de distribu■ie ale contractelor de asigurare RCA, acestea sunt stabilite exclusiv de cŃtre societŃ■ile de asigurare, conform propriilor politici de marketing, atribu■iile Comisiei de Supraveghere a AsigurŃrilor fiind acelea de a verifica respectarea prevederilor legale ţn vigoare.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri