Intr-un comunicat al CSA se arata urmatoarele:

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor (CSA), reunit n edin n data de 09 februarie 2006, a luat urmtoarele hotrri urmare a analizrii documentaiilor prezentate de direciile competente din cadrul Comisiei:

II. Modificarea i completarea Normelor privind aplicarea legii n domeniul asigurrilor obligatorii de rspundere civil pentru pagube produse terilor prin accidente de autovehicule i autorizarea asigurtorilor pentru practicarea asigurrii obligatorii de rspundere civil pentru pagube produse terilor prin accidente de autovehicule puse n aplicare prin Ordinul nr.3108/2004, respectiv a articolului 2 alin.2, care se refer la procedurile de denunare a unui contract de asigurare obligatorie RCA de ctre un asigurat care dorete s schimbe asigurtorul RCA, astfel:

"Art. 2. - (2)

(a) Asiguraii pot denuna asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scris transmis asigurtorului RCA la care sunt asigurai, cu cel puin 30 de zile nainte de expirarea perioadei de asigurare menionate n documentele de asigurare. Dovada denunrii asigurrii RCA revine asiguratului.

(b) nainte de ncheierea unui contract de asigurare, asigurtorul RCA are obligaia s verifice n baza unic de date (http://cedam.csa-isc.ro/) situaia autovehiculului pentru care se dorete s se ncheie asigurarea obligatorie RCA. n cazul n care pentru autovehiculul respectiv exist deja o asigurare obligatorie RCA ncheiat cu un alt asigurator, noul asigurtor RCA va cere proprietarului s fac dovada denunrii contractului de asigurare existent, potrivit alin. (2) lit. (a).

(c) Este interzis asigurtorilor RCA s ncheie asigurarea obligatorie RCA - contractul de asigurare - cu persoanele care au n proprietate autovehicule nmatriculate sau supuse nmatriculrii n Romnia, dac acestea nu fac dovada denunrii asigurrii obligatorii RCA - contractul de asigurare - n condiiile prevzute mai sus. Persoanele care au n proprietate autovehicule nmatriculate sau supuse nmatriculrii n Romnia, dar care nu au avut ncheiat asigurarea obligatorie RCA n ultimele 12 luni de la data la care se prezint pentru ncheierea acesteia, vor declara pe propria rspundere acest fapt.

(d) ncheierea asigurrii obligatorii RCA - contractul de asigurare - cu nclcarea prevederilor alin. (b) i (c) oblig noul asigurtor RCA s transfere primele de asigurare ncasate asigurtorului RCA iniial, n termen de maximum 7 zile lucrtoare de la data notificrii primite de la acesta i s plteasc despgubirile pentru prejudiciile de care asiguratul rspunde fa de persoanele pgubite, n condiiile legii, pn la intrarea n contul bancar al asigurtorului RCA iniial, a primelor de asigurare

Avnd n vedere operaionalizarea bazei de date privind asigurrile obligatorii RCA, Consiliul CSA a hotrt totodat amendarea Ordinului nr.3108/2004, astfel nct de la data publicrii n Monitorul Oficial a acestor modificri, s devin aplicabile prevederile referitoare la procedurile de denunare a unui contract de asigurare RCA menionate la Articolul 2, alin.(2). Mai sunt aproximativ dou sptmni i vom ti exact cine s-a asigurat i cine nu. Rstimpul este necesar pentru a diminua la maximum posibil eventualul grad de eroare ce poate aprea din centralizarea informaiilor n baza de date CEDAM, declar Preedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor, domnul Nicolae Eugen Crian.

Comisia de Supraveghere a Asigurrilor reamintete societilor de asigurare autorizate s practice asigurrile RCA c sunt singurele rspunztoare pentru introducerea complet i corect, n baza de date, a datelor din poliele RCA emise i solicit acestora s i ia toate msurile necesare astfel nct, la rennoirea polielor RCA, s poat verifica n baza de date situaia autovehiculului pentru care se dorete s se ncheie asigurarea obligatorie RCA. n ceea ce privete modalitile de vnzare i canalele de distribuie ale contractelor de asigurare RCA, acestea sunt stabilite exclusiv de ctre societile de asigurare, conform propriilor politici de marketing, atribuiile Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor fiind acelea de a verifica respectarea prevederilor legale n vigoare.