Inflatia continua sa creasca, in loc sa scada, cum ne-am fi asteptat ca urmare a masurilor de ˝tintire a inflatiei˝ luate de BNR inca din vara anului trecut. Nu degeaba FMI anunta recent ca autoritatile romane trebuie sa ia masuri majore de reducere a inflatiei.

Asadar, in ianuarie 2006, rata inflatiei a ajuns, potrivit Institutului National de Statistica (INS), aproape de 9%, mai precis 8,89%, fata de 8,6% cat se inregistra la sfarsitul anului trecut. Si ar fi fost mult mai mare daca n-ar fi fost gripa aviara.

In ianuarie deci, preturile s-au majorat cu 1,03 procente, o crestere dubla fata de cea inregistrata in decembrie.

Rata medie a inflatiei din ianuarie, de un procent, e mai mare si in comparatie cu luna ianuarie din 2005, cand a fost 0,8%.

Gripa aviara salveaza onoarea BNR

De vina pentru majorarea inflatiei au fost, potrivit INS, cresterea preturilor la gaze (7,16%), a curentului si incalzirii centrale (6,43%).

In compensatie, exista fireste si preturi in scadere. Ouale s-au ieftinit cu 8,3% iar carnea de pasare cu 0,7%. Iata cum gripa aviara mai salveaza din onoarea BNR. Alte ieftiniri mai semnificative au fost la telefon cu 1,1% si a produselor electrocasnice, cu 0,15%.

In total, pretul alimentelor a crescut cu doar 0,32%, a marfurilor nealimentare cu 1,88% iar a serviciilor cu doar 0,59%.

In asteptarea altor calamitati care sa mai potoleasca inflatia, BNR se rezuma in continuare la a restrange cat mai mult posibil consumul populatiei prin masuri draconice luate impotriva bancilor.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »