Viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a precizat ca o taxa pe tranzactiile financiare nu este necesara in Romania, intrucat statul nu a cheltuit niciun leu pentru salvarea bancilor, insa considera ca aceasta taxa ar putea fi inlocuita cu una pe institutiile financiare, iar veniturile sa fie stranse intr-un fond de ajutorare in cazul unor eventuale turbulente.
„Bancile din Romania si-au consolidat capitalul exclusiv prin actiunile proprietarilor privati. Statul roman nu intervenit cu niciun leu pentru salvarea sistemului bancar. Noi vrem sa fim coerenti cu legislatia europeana, desi nu vedem necesara pentru Romania o taxa pe tranzactiile financiare. Mai degraba vedem o taxa pe institutiile financiare, iar veniturile colectate sa fie depuse intr-un fond care sa serveasca in cazul in care se vor produce turbulente cu impact asupra Romaniei”, a declarat Popa.

Acesta a spus ca ar fi de dorit ca taxa pe tranzactiile financiare sa nu fie adoptata doar in Uniunii Europene, ci si la nivelul G20.

La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a explicat ca bancile sunt suficient de inteligente ca sa evite tot felul de cerinte si taxe speciale, precum cea pe tranzactiile financiare.

„Sigur ca ne vom supune reglementarilor si hotararilor care se vor lua. Speram ca propunerea aceasta este bine elaborata, in conditiile in care nu a ajuns la noi cu toate detaliile ca sa o putem analiza”, a completat Isarescu.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca o taxa pe tranzactiile financiare ar aduce venituri de 55 miliarde euro pe an, in conditiile in care in ultimii trei ani, statele membre au acordat ajutoare si garantii sectorului financiar de 4.600 miliarde euro.

Cresterea economica ar putea incetini

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a adaugat ca este posibil ca banca centrala sa revizuiasca in scadere prognoza de crestere economica pentru 2012 si ca un anunt in acest sens se va face in noiembrie la prezentarea raportului asupra inflatiei.

Asa cum Wall-Street.ro scria aici, majoritatea analistilor si-au modificat estimarile privind cresterea economica de anul viitor, de la rate de 3,5% - 4% pana la 2%.

Totodata, BNR mizeaza ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la finele anului si se va pastra si in 2012 in apropierea tintei.

„Dezinflatia a intervenit asa cum a estimat corect banca centrala odata cu disiparea efectului de runda a doua la TVA, ceea ce dovedeste ca BNR a procedat corect cand a mentinut dobanda la 6,25% si a mizat pe un soc temporar din partea ofertei”, a adaugat viceguvernatorul BNR.

Banca centrala a mentinut pentru a 11-a oara consecutiv dobanda de politica monetara neschimbata, la un nivel de 6,25%.

1. Credeti ca este necesara o taxa pe tranzactiile financiare in Romania?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri