Scaderea euro din ultima perioada de timp va aduce pierderi importante exportatorilor. Cei care nu doresc sa aiba pierderi pot face hedging la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu
Operatiunea de hedging ofera posibilitatea de blocare a cursului in schimbul imobilizarii unei sume reprezentind circa 10% din suma care ar trebui imobilizata pe piata valutara, explica Mirabela Coos, de la SSIF Broker SA. Astfel, exportatorul va vinde contracte futures la BMFMS la pretul la care va factura si marfurile.

In cazul in care cursul valutar va inregistra scaderi masive, asa cum se intimpla acum, el va fi protejat impotriva riscurilor pentru ca va inregistra un profit echivalent pe piata futures, care va compensa pierderile din piata valutara. In eventualitatea unei situatii inverse, cind leul ar scadea, importatorii ar trebui sa apeleze, la rindul lor, la hedging. Importatorul va cumpara contracte futures la o valoare care ii convine, blocindu-si, astfel, pretul. In perioada urmatoare este asteptata o evolutie mai intensa a contractelor avind ca suport activ valutele, prezenta speculatorilor pe aceste piete putind sa atraga si sa sustina interesul hedgerilor, mai spune Coos.

Randamente de 70%

Evolutia descendenta a raportului euro/leu din piata valutara si-a lasat amprenta asupra preturilor futures de la Sibiu. Acestea au scazut vinerea trecuta pentru finele lunii viitoare (scadenta martie) pina la 3,5580 lei, iar pentru iunie la 3,5650 lei, fata de inceputul anului ele coborind cu 0,0882, respectiv 0,05 unitati. Acest fapt a asigurat vinzatorilor randamente de pina la 73,5% pentru martie si 33% pentru iunie. Scaderea euro este pusa de Mirabela Coos pe seama deciziilor BNR de a majora rata dobinzii la 8,5%, respectiv de a impune bancilor mentinerea rezervelor in valuta la 40%. Cu siguranta, in perioada urmatoare ne putem astepta la o apreciere puternica a monedei nationale.

Lovitura sub centura inflatiei

Tinta de inflatie pe 2006 a primit o grea lovitura din partea statisticii. Rata lunara din ianuarie face extrem de dificila sarcina autoritatilor de a mentine cresterea anuala a preturilor in limitele anuntate. Banca Nationala a Romaniei pastreaza deocamdata tacerea asupra metodelor de stavilire a inflatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri