Prima minima la asigurarile RCA - segment care detine peste 37% din volumul total de subscrieri pe asigurari generale - ar trebui sa ajunga la un nivel de 160-180 de euro, au declarat brokerii din asigurari, prezenti la un seminar pe tema asigurarior la Eforie Nord.
Prima minima la asigurarile RCA - segment care detine peste 37% din volumul total de subscrieri pe asigurari generale – ar trebui sa ajunga la un nivel de 160-180 de euro, iar toti asiguratorii care vand in prezent sub acest nivel inregistreaza pierderi pe segmentul RCA, au fost concluziile brakerilor de asigurari, reuniti in Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

“Frecventa daunei si dauna medie arata foarte clar ca prima tehnica minima la RCA ar trebui sa se situeze la 128 de euro. La acest nivel vorbim despre o prima neincarcata de alte costuri. In mod normal, tariful minim la RCA ar trebui sa fie undeva la 160-180 de euro. Cred ca toti asiguratorii care vand sub acest nivel sunt in pierdere”, a declarat Ion Moise, managing director e-Claims Management.

Calculele arata ca doar prima tehnica minima, care arata frecventa si dauna medie la RCA, ar trebui sa se situeze la 128 de euro, in conditiile in care se estimeaza o frecventa a daunelor de 8% si o dauna medie de 1.600 de euro (*prima tehnica = frecventa daunelor X dauna medie = 0,08 X 1.600 euro = 128 euro). Daca la prima tehnica se adauga si cheltuielile companiilor de asigurare, atunci nivelul minim al poliței ar trebui sa ajunga la 160-180 de euro.

Cu privire la serviciile oferite clientilor in cazul politelor RCA, brokerii considera ca in alegerea unei polite RCA, calitatea serviciilor oferite de asiguratori a devenit un factor mai important decat pretul. O posibila solutie pentru cresterea calitatii serviciilor legate de daunele aferente politelor RCA ar fi instrumentarea acestora de societati independente, au spus brokerii.

“In ceea ce priveste RCA, as fi mai degraba pesimist. Dar, am remarcat, cel putin in luna septembrie, o stopare a scaderilor de pret pe acest segment de piata. Ar trebui insa ca, in paralel cu preturile pe care le vedem la vanzare, sa ne uitam la serviciile oferite clientilor de catre asiguratori”, a declarat Victor Sraer, managing partner Otto Broker.

De altfel, acest lucru a fost posibil pana in anul 2010, cand o norma a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a interzis externalizarea serviciilor de constatare si lichidare a daunelor in cazul RCA. Asiguratorii si brokerii au convenit initierea unei actiuni comune pe langa CSA pentru reintroducerea posibilitatii companiilor care emit polite RCA de a externaliza serviciile de instrumentare a daunelor.

UNSICAR a luat fiinta in Septembrie 2000, la initiativa unui grup de 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari, ca organizatie non profit, neguvernamentala si apolitica, avand personalitate juridica in conformitate cu O.G.26/2000. Scopul Uniunii consta in sprijinirea membrilor sai in cresterea recunoasterii publice a rolului activitatii intermediarilor si consultantilor in asigurari.

1. Cat ar trebui sa fie prima medie RCA?

2.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri