Ponderea despagubirilor acordate pentru vatamari corporale in total daune platite tinde sa ajunga spre 50% in cazul unor companii, iar acest lucru ar trebui sa conduca la cresterea tarifelor RCA, au spus asiguratorii, prezenti la un seminar organizat de asociatia brokerilor.
Propunerea asiguratorilor vine „cu atat mai mult cu cat limitele de raspunere pe polita RCA vor creste, in 2012, la 1 milion de euro pentru pagube materiale si la 5 milioane euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial”.

Reprezentantii companiilor de asigurare au aratat, la evenimentul organizat de UNSICAR, ca actionarii, care au finantat pana acum pierderile de pe segmentul RCA, “pun presiuni mari pentru obtinerea profitului”.

“Deprecierea cursului de schimb si presiunile asupra inflatiei reprezinta alti factori ce ar trebui sa influenteze nivelul tarifelor RCA, pentru ca fluctuatiile acestora se reflecta in mod direct in costul daunelor. Anul trecut, de exemplu, daca luam in calcul doar majorarea TVA si tot ar fi trebuit sa vedem o crestere a preturilor practicate la acest tip de asigurare”, a aratat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

El a adaugat ca problemele de pe segmentul asigurarii obligatorii de raspundere civila auto conduc la afectarea notiunii de asigurare si, de aceea, se impune identificarea unor solutii care sa imbunatateasca managementul daunelor.

Reprezentantii companiilor de asigurare spun insa ca anul 2011 a marcat tendinta de echilibrare a portofoliului auto, care detine inca suprematia in piata locala de asigurari, cu alte linii de produse, cum ar fi asigurarea de bunuri si proprietati.

Brokerii considera insa ca evolutia spectaculoasa inregistrata pe segmentul property a fost sustinuta de introducerea obligativitatiii pentru asigurarea locuintei. Din perspectiva asiguratorilor, saltul calitativ al portofoliului de asigurari facultative se va produce dupa ce se va atinge o un grad de cuprindere in asigurarea obligatorie a locuintei de 50-60%.

Brokerii sunt de parere ca, in prezent, atat prima medie cat si calitatea serviciilor pe segmetul facultativ al asigurarilor pentru locuinte s-au inscris pe o tendinta de scadere.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) a fost infiintata in anul 2000, la initiativa a 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari. Un an mai tarziu, UNSICAR a devenit membru cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d’Assurances et de Reassurances), organizatia europeana a brokerilor in asigurari. UNSICAR este, de asemenea, membru cu drepturi depline a POI (Partners of Intermediaries).

In prezent, UNSICAR are 88 de membri, care genereaza 65% din volumul total de prime intermediate in piata de asigurari din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri