Accizele vor fi calculate in 2012 la un curs de 4,3001 lei/euro, anuntat luni de Banca Centrala Europeana, nivelul fiind cu 0,8% mai mare fata de rata de schimb utilizata in acest an, de 4,2655 lei/euro.
„Cred ca evolutia cursului de schimb din ultima saptamana elimina discutiile cu privire la teoria conspiratiei dintre Banca Nationala si Ministerul Finantelor. Pentru populatie un curs de 4,3 lei/euro calculat la accize este nesemnificativ. De exemplu, benzina si motorina ar urma sa se scumpeasca cu 1,5 bani, ceea ce reprezinta un nivel neglijabil”, a precizat, pentru Wall-Street.ro, (foto), managing partner la casa de avocatura Biris-Goran.

Evolutia cursului de schimb leu – euro din ultima saptamana a trezit suspiciuni in randul opiniei publice, existand mai multe voci care au spus ca BNR ar sprijini un leu mai slab pentru ca incasarile din accize sa creasca anul viitor.

„Leul este printre cele mai stabile monede din regiune si asta este posibil sa fie si datorita fundamentelor economice imbunatatite ale Romaniei. Cred ca este vorba despre un fenomen pe care il vedem in toate tarile emergente, din cauza temerilor investitorilor internationali si a aversiunii crescute a acestora fata de risc, cu o fuga catre plasamente mai sigure in alte valute, inclusiv in dolari sau in alte monede cum ar fi francul elvetian. Aceasta afecteaza alte tari intr-o maniera mult mai dramatica decat in cazul Romaniei”, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Accizele sunt platite pentru tutun, alcool, combustibili, energie si cafea.

Guvernul estimeaza in 2012 venituri din accize de 21,75 miliarde lei, cu 8% pentru nivelul prognozat in acest an. Un curs de schimb de 4,3001 lei/euro echivaleaza cu incasari suplimentare de aproape 175 milioane lei la buget.

Analistii spun ca leul a avut in ultima saptamana o evolutie mai slaba intrucat a fost inchidere de trimestru si nici ultimele trei luni ale anului nu indica miscari pozitive.

„Cursul este doar o rotita dintr-un mecanism. Leul este destul de stabil, iar referinta s-a stabilit la 4,3 lei/euro. Avem un curs stabil intr-o lume instabila. Pe viitor cererea interna trebuie ajutata, prin agricultura, prin oferirea de mai multe credite in lei, deoarece cea externa sufera”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, secretarul general al CFA Romania, .

Statul a strans din accize in primele opt luni ale anului 12,46 miliarde lei, cu 16,2% mai mult decat in perioada similara din 2010.

1. Credeti intr-o teorie a conspiratiei intre BNR si Ministerul de Finante?





Leul revine in forta. A intervenit BNR?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri