Aproape 92% din companiile medii si mari care isi desfasoara activitatea in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung, se arata intr-un studiu realizat de catre Accace, unul dintre cel mai importanti jucatori din Europa Centrala si de Sud-Est pe piata de consultanta in management financiar.

Totodata, 80% din companiile din regiune considera Codul Fiscal romanesc ca fiind instabil. Urmeaza sistemul fiscal din Cehia, pe care 60% din firme il considera instabil. La polul opus se afla sistemele din Bulgaria si Slovacia, caracterizate ca fiind cele mai stabile din regiune.

In ceea ce privestge perceptia companiilor asupra nivelului taxelor pe care trebuie sa le plateasca la stat, acesta este considerat acceptabil in Bulgaria de toti participantii la studiu, in Cehia si Slovacia de jumatate din firmele prezente in cele doua tari, in timp ce in Romania doar un sfert dintre companii sunt multumite cu acest nivel.

Principala problema cu care se confrunta companiile in urma modificarilor aduse Codului fiscal o reprezinta contributiile sociale, toti participantii la studiu reliefand ca motiv de ingrijorare ambiguitatile legate de modalitatea de stabilire a nivelului respectivelor contributii.

Studiul Accace a fost efectuat in Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Penny Market deschide sase noi magazine in Romania