In prezent, Bancpost are un capital social de 1,092 miliarde lei.

"Majorarea capitalului social se va realiza prin conversia creantelor lichide si exigibile asupra Bancpost in actiuni ale acesteia si prin noi aporturi in numerar din partea actionarilor", se arata intr-un convocator AGA.

Suplimentarea capitalului va fi discutata la 7 noiembrie.

Pentru majorarea capitalului, Consiliul de Administratie al Bancpost propune emiterea a 231,5 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,4 lei.

Cea mai mare parte a actiunilor, respectiv 93,3% din total, ar urma sa fie acordate actionarului majoritar, EFG Eurobank Ergasias, pentru conversia unor creante de 86,4 milioane lei.

Citeste si:

Restul actiunilor, in valoare de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro), vor fi scoase spre vanzare celorlalti actionari ai Bancpost. Aceste titluri vor putea fi cumparate de fiecare actionar proportional cu participatia sa, in termen de o luna de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial.

Pe piata romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost si mai multe companii, intre care EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata.

Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat la finele lunii august fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est, actualii actionari ai Alpha Bank urmand sa detina 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.

Fuziunea dintre cele doua banci va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale.