Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit, la sfarsitul saptamanii trecute, prima dauna totala pentru o locuinta de tip B, situata in localitatea Motca, judetul Iasi.
Polita de asigurare in baza careia s-a platit despagubirea in valoare de aproximativ 9.000 de euro a fost vanduta de compania Astra Asigurari, in data de 23 mai 2011, si era detinuta de o persoana de sex feminin, in varsta de 88 de ani.

Fenomenul natural care a dus la distrugerea locuintei a fost cel de alunecare de teren.

Potrivit raportului Consiliului Local pentru Situatii de Urgenta, din Judetul Iasi, in data de 5 iulie 2011, intr-o zona din localitatea Motca s-a produs o alunecare de teren, ca urmare a ploilor abundente din vara acestui an, fenomen care a avariat trei care si a distyrus in totalitate o locuinta.

In localitatea Motca exista 1.744 de proprietati, dar au fost incheiate doar 67 de polite de asigurare obligatorie pentru locuinte si alte 150 facultative, ceea ce inseamna ca doar o micap ondere dintre casele respective sunt asigurate.

"Pentru PAID, la fel ca pentru orice alte companie de asigurare, plata daunelor reprezinta cea mai importanta carte de vizita. Ne-am pregatit pentru daune de pana la 300 de milioane de euro, pentru dimensiunea actuala a portofoliului de polite, printr-un program de reasigurare. Pentur fiecare eveniment, precum cutremur, alunecare de teren sau inundatii, retinerea proprie a PAID este de 250.000 euro. Restul intra in acel program de asigurare", a declarat Marius Bulugea (foto), presedintele PAID.

El a daugat ca PAID dispune de lichiditati pentru a onora despagubirile in cazul riscurilor asumate si ca valoarea primelor de 10 si 20 de euro pentru locuinte de tip A si respectiv B, au o propensiune sociala.

Prima dauna totala pentru o locuinta de tip A a fost achitata in luna august, ca urmare a distrugerii unei case de inundatii produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie 2011. Compania care a vandut polita de asigurare in numele PAID in acest caz si care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna a fost Credit Europe Asigurari.

“Despagubirea acordata de PAID pentru dauna totala de la Avrig vine sa sublinieze faptul ca riscurile de dezastre la care este supusa Romania pot fi gestionate, iar sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor reprezinta un instrument important si sigur in reducerea gradului de expunere a populatiei la aceste riscuri”, declara Marius Bulugea la acea data.

Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fostdistruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro.

In prezent, PAID gestiona 75 de dosare de dauna avizate si achitase un numar de 32 de despagubiri in valoare de 290.000 de lei, dintre care doua pentur daune totale (in Motca si Avrig).

In ceea ce priveste situatia politelor in vigoare, la data de 2 octombrie, in portofoliul PAID erau 791.728 de polite, in scadere fata de 15 iulie anul curent cand erau aproximativ 830.000. Dintre acestea, 482.151 de polite, erau incheiate pentru cladiri de tip A si 309.577 de polite, pentru cladiri de tip B. De asemenea, 485.158 de polite au fost incheiate in mediul urban si 306.570 de polite, in mediul rural.

Cifrele arata o scadere a portofolilui de polite emise de PAID, intrucat o buna parte din contractele care si-au incheiat valabilitatea, incepand cu data de 15 iulie 2011, nu au fost reinnoite sau proprietarii au ales sa cumpere asigurari facultative.

Prima de asigurare anuala este de10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri