“De fiecare data cand vine cate o cerere de la un client, acesta ne intreaba unde sa investeasca – in Romania sau Bulgaria. Sistemul fiscal din Bulgaria este mai stabil, dar Romania le ofera o alta piata companiilor. Aproape 80% din clientii care au fost pusi in fata unei asemenea alegeri au decis ca vor sa se extinda in Romania datorita marimei pietei”, a precizat Mihaela Virlan (foto).

Potrivit unui studiu Accace, 80% din companiile din regiune considera Codul fiscal romanesc ca fiind instabil.

Totodata, 92% din companiile medii si mari care isi desfasoara activitatea in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung.

Citeste si:

“In Romania, schimbarile frecvente ale legislatiei privind contabilitatea si taxele reprezinta o problema reala si identificata de companii si, din pacate, acestea descurajeaza strategiile pe termen lung. Solutii de depasire a acestor obstacole exista insa, una dintre ele fiind plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale. De asemnea, extinderea reglementarilor fiscal privind grupul de TVA la toate categoriile de contribuabili poate constitui o alta masura care sa incurajeze investitorii”, a explicat Mihaela Virlan.

Conform studiului, principala problema cu care se confrunta companiile in urma modificarilor aduse Codului fiscal o reprezinta contributiile sociale, toti participantii la studiu reliefand ca motiv de ingrijorare ambiguitatile legate de modalitatea de stabilire a nivelului respectivelor contributii.