5 Octombrie 2011

Ce raspunde un consultant fiscal unei companii care este pusa in fata unei alegeri: Romania sau Bulgaria



Stabilitatea sistemului fiscal este principalul atuu al Bulgariei in atragerea marilor companii straine, insa Romania are avantajul unei piete de mari dimensiuni, dar si a unei forte de munca mai calificate, spune , managing director la Accace.

“De fiecare data cand vine cate o cerere de la un client, acesta ne intreaba unde sa investeasca – in Romania sau Bulgaria. Sistemul fiscal din Bulgaria este mai stabil, dar Romania le ofera o alta piata companiilor. Aproape 80% din clientii care au fost pusi in fata unei asemenea alegeri au decis ca vor sa se extinda in Romania datorita marimei pietei”, a precizat Mihaela Virlan (foto).

Potrivit unui studiu Accace, 80% din companiile din regiune considera Codul fiscal romanesc ca fiind instabil.

Totodata, 92% din companiile medii si mari care isi desfasoara activitatea in Romania considera ca sistemul fiscal actual nu le permite construirea de strategii de business coerente pe termen lung.

“In Romania, schimbarile frecvente ale legislatiei privind contabilitatea si taxele reprezinta o problema reala si identificata de companii si, din pacate, acestea descurajeaza strategiile pe termen lung. Solutii de depasire a acestor obstacole exista insa, una dintre ele fiind plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale. De asemnea, extinderea reglementarilor fiscal privind grupul de TVA la toate categoriile de contribuabili poate constitui o alta masura care sa incurajeze investitorii”, a explicat Mihaela Virlan.

Conform studiului, principala problema cu care se confrunta companiile in urma modificarilor aduse Codului fiscal o reprezinta contributiile sociale, toti participantii la studiu reliefand ca motiv de ingrijorare ambiguitatile legate de modalitatea de stabilire a nivelului respectivelor contributii.



Citeste si