"Noul public ii va respecta pe politicienii care isi respecta promisiunile. Publicul va deveni adversarul indatorarii, si deja se observa asta si in Romania. Nu pot sa va spun mai mult... Noul public va impune o definitivare a reformelor la nivel global, dar si in Romania, inceputa in anii 70 cu extragerea politicii monetare de sub controlul politicienilor. Reforma asta se va produce si in sectorul fiscal, va fi luata, dar intr-un sens diferit, politica fiscala de sub politic. Printr-un discretionism limitat. Statul responsabil fiscal va fi rezultatul crizei datoriilor suverane. Aceasta criza este cel mai bun moment", a spus Croitoru, citat de Mediafax.

Acest nou public va cere, in opinia lui Croitoru, un nou tip de politician, care va fi fortat sa se adreseze unei generatii cu memorie sociala, declarata impotriva indatorarii excesive, la fel cum este publicul german in legatura cu hiperinflatia.

"Aceasta criza va crea un public cu memorie privind supraindatorarea statelor. Politicianul nu va mai putea sa minta sau sa incurajeze nemunca. Formarea noului public va incepe cu cea mai mare segregare inter-generationala, si in general tinerii vor impune noile reguli. Generatiile mai in varsta cedeaza mai greu drepturi pe care le considera deja castigate. Politicanul nu va mai avea de ce sa promita lucruri pe care nu le poate indeplini", a apreciat Croitoru.

Potrivit oficialului BNR, schimbarile in mentalitatea si memoria sociala vor crea un nou raport intre sectorul ocupat si cel asistat, in care sectorul ocupat va exercita o presiune mai mare asupra politicului. Croitoru se declara in favoarea unei componente sociale din partea statului, dar nu de dimensiunile actuale.

Citeste si:

"Criza va crea un public care va dori mai multe reguli in politica fiscala, pentru ca socul pe care-l are, si mai ales cel pe care-l va trai, va ramane adanc in memoria sociala", a continuat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului Isarescu spune ca dupa actuala criza se va stabili modul in care va fi administrat capitalismul pentru urmatoarele cateva decenii si nu crede in posibilitatea inlaturarii capitalismului, deoarece acesta are "un lant de aur": capitalul trebuie sa fie in maini private, care duc la concurenta, care duce la eficienta si in final la inovare.

"Democratia este o conditie strict necesara, dar nu si suficienta, pentru ca votul popular nu asigura toteauna libertatea pietelor (...) Mai devreme sau mai tarziu capitalismul va duce la eliminarea deficitelor din democratie, si s-a demonstrat acest lucru", a conchis Croitoru.

Economistul Nouriel Roubini a apreciat recent, intr-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal, ca intemeietorul socialismului stiintific, Karl Marx, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului.