Oprescu, Alpha Bank: Cresterea rolului economisirii interne va recupla politicul de economic

Economisirea interna va avea un rol mai important in cresterea economica, care va depinde mai mult decat inainte de criza de politicile economice, afirma Sergiu Oprescu (foto), presedintele executiv al Alpha Bank Romania, citat de Mediafax.

"Intram intr-o noua etapa, in care investitiile vor fi legate de economisirea interna, iar politicile economice vor afecta mai mult cresterea economica decat inainte de criza. Ne bazam pe economisirea interna si daca acum se spune ca politicul s-a decuplat de economic, vom vedea o recuplare intre politic si economic", a spus Oprescu la Romania Financial Forum.

El a aratat ca Romania trebuie sa fie foarte atenta la modul de utilizare a economisirii interne, doarece cea externa este greu de accesat.

"Am incercat sa mentinem nivelul investitiilor intre 15-30% din PIB si am reusit sa avem un nivel mai mare fata de cel dinainte de criza. In anul 2010 suntem intr-un punct de suprapunere a ponderii in PIB a economisirii si a investitiilor de circa 20-23%. Mai departe trebuie sa fim mult mai atenti la modul cum utilizam economisirea interna, va fi greu sa accesam economisire externa", a mai spus Oprescu.

Despre rolul economisirii a vorbit si Misu Negritoiu, seful ING Romania aratand ca schimbarea paradigmei financiare la nivel global va impune o atentie sporita pentru economisire deoarece resursele vor scadea, iar statele care vor avea deficit de capital vor fi influentate in finantarea bancara si cresterea economica.

Depozitele bancare ale companiilor si populatiei au ajuns la 178 miliarde de lei in luna august, in crestere cu 5,1% fata de aceeasi luna din 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri