Bancile au transferat in mod deliberat riscul de curs si dobanda catre clientii persoane fizice prin acordarea de credite in valuta la dobanzi variabile, a declarat presedintele companiei de audit si consultanta Deloitte Romania, George Mucibabici, scrie Mediafax.
"Prin creditele in valuta cu dobanzi variabile am transferat deliberat riscul de curs si dobanda la clientii persoane fizice si acum toate tipetele lor, si in oglinda tipetele bancilor, ar trebui reconsiderate si regandite, iar ideea de a obliga intermediarii financiari sa dea credite pe termen lung si dobanzi fixe (…) ar fi o masura importanta si ar aduce mai multa stabilitate sistemului", a spus Mucibabici (foto) la Romania Financial Forum.

Pe de alta parte, el considera ca nivelul creditelor neperformante nu este unul ingrijorator.

Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, nivelul creditelor neperformante era de 13,6% din total imprumuturi la finele lunii august.

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in alta moneda decat leul.

Potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul ar trebui sa fie de cel putin 30%.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat miercuri ca bancile vor putea acorda in continuare credite in valuta pentru achizitia de locuinte in actualele conditii, BNR fiind de acord ca prevederile noilor reglementari sa nu se aplice creditelor ipotecare si imobiliare.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.

Pentru creditele imobiliare, debitorul ar urma sa vina cu un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri