Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, scrie Mediafax.
"Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Fac si eu o simpla socoteala. Trebuie aprobat de Consiliul de Administratie al bancii nationale, trebuie publicat in Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare. Dupa aceea bancile trebuie sa mearga la autorizare la banca nationala cu noile norme", a afirmat Ghetea (foto) la Romania Financial Forum 2011.

El adaugat ca la elaborarea noului regulament BNR "parca s-a inspirat din normele bancilor".

"Aici pot sa dau exemplu banca la care lucrez, CEC Bank, unde creditul in valuta nu este incurajat si am observat si la alte banci ca creditul in valuta nu trebuie incurajat", a afirmat seful CEC Bank.

Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.

"In acest moment nu va pot spune absolut nimic cu exactitate, va pot spune ca am avut doua runde de negocieri cu banca nationala, cu persoane care au contribuit la noul regulament si din discutiile purtate cu dansii s-au conturat anumite elemente. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar repet ca nu se stie daca in final Consiliul de Administratie al BNR va merge pe aceasta idee, ar fi ca regulamentul este orientat pentru creditele de consum, nu pentru case si schimbarea de locuinte si asa mai departe. Pana nu vedem in Monitorul Oficial nu putem vorbi cu certitudine. In acceptiunea pe care am dat-o noi si pe care am mai discutat-o cu BNR acest regulament nu va afecta creditarearea pentru case.

S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casa. Nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu am mandat", a adaugat el.

Seful ARB a mentionat ca noul regulament nu va afecta programul Prima Casa, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificari.

"Intrebati la initiator si o sa vedeti poate ca impun. Personal m-as bucura", a adaugat Ghetea.

El a mai spus ca daca ar da detalii se pot "induce anumite perceptii, anumite lucruri pe care un om le aude acum si nu mai citeste in Monitorul Oficial in final".

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in valuta.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri