Potrivit lui Ghetea, interimatul functiei de presedinte executiv al ARB este asigurat de Barbu Constantin.

Numirea unui presedinte executiv la Asociatia Romana a Bancilor era programata initial pentru luna iulie, dar surse bancare au declarat atunci ca decizia a fost amanata pentru septembrie, deoarece niciunul dintre candidati nu a avut suportul intregii conduceri.

Pentru functia de presedinte executiv la ARB au candidat Mihai Bogza, presedintele Bancpost, Simona Fatu, fost vicepresedinte Volksbank, si Emil Iota Ghizari, fost prim-viceguvernator si fost presedinte al Transfond.

Potrivit surselor, salariul presedintelui executiv va fi de aproximativ 10.000 de euro.

In prima faza de selectie, inceputa in iunie, ARB a aratat ca pentru a ocupa functia de presedinte executiv candidatii trebuie sa respecte mai multe criterii, printre care experienta bancara relevanta intr-o pozitie de conducere in top management, cunoasterea la perfectie a limbii romane si vorbirea fluenta a limbii engleze.

Citeste si:

Persoana desemnata va reprezenta ARB si va sustine punctul de vedere al comunitatii bancare in fata autoritatilor romane, precum si a organismelor internationale in domeniul financiar - bancar, in baza mandatului dat de Consiliul Director al asociatiei.

Alte cerinte pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca sunt o buna reputatie profesionala si morala, aptitudini organizatorice, experienta in relationarea cu autoritatile si mediul privat, abilitati de comunicare.

ARB a modificat in luna aprilie statutul, astfel incat Consiliul de Administratie a fost transformat in Consiliu Director, iar actionarii au aprobat angajarea unui presedinte executiv.

Presedintele executiv va asigura managementul de zi cu zi al Asociatei, iar Consiliul Director, condus de Radu Ghetea, va aproba actiunile strategice ale asociatiei.

Membrii ARB sunt institutii de credit si sucursale ale unor banci straine prezente in Romania.