Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 116,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 11 luni, mult sub valoarea programata, de 800 milioane lei, la un randament de 6,83%, similar cu nivelul maxim platit la ultima licitatie pentru titluri la un an, potrivit Mediafax.

Cererea totala a bancilor a fost de 1,55 miliarde de lei.

Potrivit unor dealeri, maturitatea nu este tipica pentru ca Finantele incearca sa evite un varf de rascumparari in noiembrie 2012.

Finantele continua sa refuze sa plateasca randamentele cerute de banci, desi licitatiile programate pentru octombrie abia acopera titlurile care ajung la maturitate in aceasta luna, de aproape 4 miliarde de lei.

Ministerul Finantelor a respins joi ofertele bancilor pentru obligatiuni cu maturitate la cinci ani, iar in luna sepmebrie a refuzat doua oferte primite din partea bancilor, pentru obligatiuni tot la cinci ani si pentru o emisiune de certificate la sase luni.

Chiar daca Finantele au acceptat in august si septembrie dobanzi in crestere, planul de finantare nu a fost indeplinit. Ministerul a imprumutat in septembrie 3,13 miliarde lei, mult sub valoarea programata, de 4,7 miliarde lei.

Ministerul Finantelor a programat pentru luna octombrie sase licitatii, prin care sa atraga 4,2 miliarde lei. Urmatoarea licitatie va avea loc lunea viitoare, cand Finantele vor sa imprumute 800 de milioane de lei prin obligatiuni la doi ani.

Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 40,36 miliarde lei si 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Finantele au imprumutat peste 1 mld de lei de la banci satapamana asta