Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a inrautatit perspectiva Erste de la stabila la negativa, din cauza problemelor din Ungaria si a recuperarii lente a economiei in Romania, dar a confirmat calificativele pentru credite pe termen lung si scurt ale grupului austriac.
Ratingul pentru credite pe termen lung a fost mentinut la "A", iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la "A-1", potrivit unui comunicat al S&P. Ratingul individual al grupului a fost revizuit in scadere de la "a-" la "bbb+".

"Inrautatirea perspectivei reflecta riscurile pentru o deteriorare a situatiei financiare a Erste, ca urmare a inrautatirii conditiilor operationale in Ungaria si a recuperaii economice lente din Romania", se arata in comunicat. Ungaria si Romania reprezentau, impreuna, la sfarsitul anului trecut, circa 15% din expunerea totala la risc de default a grupului, noteaza Mediafax.

Calificativul pentru credite pe termen lung reflecta statutul Erste de banca cu importanta sistemica in Austria, tara care isi poate sustine sectorul bancar, si asteptarile S&P ca grupul sa primeasca sprijin daca ar fi necesar.

Erste a anuntat, luni, ca va inregistra o pierdere de 700-800 de milioane de euro in 2011. O mare parte a acestei pierderi este atribuita unei amortizari partiale de fond comercial de circa un miliard de euro la subsidiarele din Ungaria si Romania. Capitalul, definit conform criteriilor S&P, exclude fondul comercial, astfel ca masura anuntata de Erste nu influenteaza opinia agentiei referitoare la situatia capitalului bancii.

In plus, Erste va inregistra pierderi si din reclasificarea si schimbarea tratamentului contabil pentru portofoliul CDS. S&P considera aceste costuri ca avand caracter exceptional, nefiind rezultate din operatiunile normale ale bancii.

Combinatia dintre aceste costuri exceptionale si situatia din Ungaria, unde banca trebuie sa constituie provizioane suplimentare de 450 de milioane de euro, vor impiedica o imbunatatire a capitalului Erste in 2011, situatie anticipata de S&P. Agentia se asteapta ca Erste sa raporteze un capital ajustat la risc de 6% la sfarsitul anului 2011, in mare, apropiat celui din 2010.

Totodata, Erste ar putea avea dificultati in a readuce profitul la nivelul anterior crizei. In opinia S&P, cel putin in urmatorii doi ani, situatia financiara a Erste s-ar putea inrautati, ceea ce explica revizuirea calificativului individual.

Perspectiva negativa reflecta temerea unor pierderi mai mari rezultate din costul riscului, peste totalul de 3,1-3,8 miliarde de euro estimat pentru 2011 si 2012. In acelasi timp, incetinirea economica anticipata la nivel european ar putea impiedica cresterea afacerilor, chiar si in tari est-europene care au rezistat bine pana acum, precum Cehia si Slovacia, si ar putea exercita presiuni asupra profiturilor pastrate de grup, reducand astfel capacitatea de a absorbi riscuri.

S&P se asteapta ca Erste sa-si mentina un profil bun de finantare si un nivel sigur al lichiditatii, in timp ce anuntul de luni nu va modifica situatia stabila a afacerilor grupului.

Agentia ar putea retrograda ratingul Erste daca grupul nu-si poate intari capitalul in 2012 peste nivelul actual, fie din cauza deteriorarii profitabilitatii inainte de costul riscului, in contextul situatiei economice mai dificile, sau din cauza unor pierderi mai mari decat asteptarile pe portofoliul de credite. De asemenea, orice politica agresiva in privinta capitalului, in detrimentul imbunatatirii acestuia, ar fi interpretata negativ de S&P.

Daca aceste temeri nu se materializeaza, perspectiva de rating ar putea fi revizuita la stabila.

O majorare a ratingului este putin probabila, in actualul context economic, si ar presupune o situatie financiara mai solida, care sa includa cresterea profitului operational - o contributie mai mare din Austria, reducerea presiunilor asupra portofoliilor de credite in Romania si Ungaria - si o rata a capitalului ajustat la risc de peste 7%. Ambele conditii sunt greu de indeplinit in urmatorii doi ani, considera S&P.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri