Firmele interesate de achizitionarea unor cantitati de energie electrica vor putea depune cereri de oferta pe o platforma de tranzactionare administrata de operatorul pietei de electricitate, societatea Opcom, masura fiind in curs de aprobare, potrivit directorului general al companiei, Victor Ionescu.

Lansat in decembrie 2005, serviciul de tranzactionare functioneaza dupa reguli transparente, apropiate burselor de marfuri. Astfel, un producator sau un furnizor de energie care vrea sa comercializeze o cantitate de electricitate face o oferta la un pret minim si stabileste data licitatiei. Oferta este analizata de cumparatorii inregistrati, iar castigatorul este stabilit in functie de pretul acordat. Desi participantii la licitatie sau castigatorul desemnat vor fi facuti publici, valoarea de adjudecare va ramane confidentiala. "Cea mai mare dezamagire in tranzactionarea pe aceasta piata sunt consumatorii eligibili (n.r. - firmele). Cu o singura exceptie, o societate din Deva, acestia nu au participat la licitatiile derulate pe piata centralizata a contractelor bilaterale", a spus Ionescu, care a precizat ca acest instrument fusese gandit si pentru a facilita accesul consumatorilor direct la producatorul de energie electrica.

Potrivit lui Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE, consumatorii eligibili prefera inca sa achizitioneze energie electrica printr-un intermediar, deoarece contractul direct cu producatorul poate insemna anumite proceduri complicate. Pe piata centralizata a contractelor bilaterale au existat oferte de vanzare din partea producatorilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri