Activele Raiffeisen Banca pentru Locuinte au atins anul trecut 40 milioane de euro, valoare dubla fata de 2004, informeaza un comunicat al bancii. Valoarea medie a unui contract de economisire-creditare a fost anul trecut de 5.434 euro, echivalent in lei, fata de 4.740 euro valoarea prognozata.

"Faptul ca valoarea medie a unui contract a fost anul trecut peste nivelul prognozat arata un comportament financiar al clientilor nostri orientat cert spre economisire. Combinatia oferita de noi - o perioada de economisire urmata de acordarea unui imprumut cu o dobanda sub nivelul pietei - s-a dovedit a fi o solutie buna. De altfel, exemplul dat de Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost urmat si de alte banci, anul trecut, care au pus un accent mai mare pe produse de economisire", a declarat presedintele RBL, Ionut Costea.

Capitalul social al bancii a fost majorat cu aproape 1,3 milioane de euro in 2005, in prezent situandu-se la 18,1 milioane de euro. Echipa de vanzari a inregistrat cresteri semnificative, numarul de agenti de vanzari activi ajungand la sfarsitul anului la 7.400 de persoane fata de 1.500 la inceputul anului. RBL este prima banca din Romania infiintata potrivit legii privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Conform actului constitutiv, Raiffeisen Bank Romania si Schwaebisch Hall-Germania detin fiecare cate 33,324 la suta din actiuni, iar Raiffeisen Bausparkasse Austria detine alte 33,35 procente. Produsul oferit de Raiffeisen Banca pentru Locuinte este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Dobanda - 6% pe an in lei - va fi fixa pe toata perioada creditului indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.