„BNR are o atitudine foarte precauta, iar acest lucru este indreptatit. Banca centrala urmareste solvabilitatea, pentru ca bancile sa faca fata in cazul unor retrageri neasteptate din depozite. Nu cred ca va fi o chestie de negociere intre actionarii bancilor si BNR, intrucat, in aceasta situatie, Banca Nationala impune regulile”, a explicat Cojocaru.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza (foto), a declarat pentru Bloomberg ca bancile straine vor trebui sa injecteze capital suplimentar la subsidiare pentru a depasi instabilitatea pietei financiare.

„Toate bancile, dar mai ales cele grecesti, trebuie sa fie pregatite sa faca fata contagiunii, chiar daca sunt bine capitalizate acum. Este o problema de credibilitate. Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, motiv pentru care le sfatuim sa aiba rezerve solide de bani”, a mentionat Cinteza, potrivit Mediafax.

Volksbank Romania a anuntat de curand ca va opera, in acest an sau cel tarziu in 2012, o majorare de capital, cuprinsa intre 100 si 200 milioane euro.

Bancile-mama au suplimentat capitalul subsidiarelor locale cu 850 milioane lei in acest an, intrucat operatiunile acestora din Romania se confrunta cu o cerere scazuta pentru noi imprumuturi, cresterea portofoliilor de credite neperformante si volatilitatea ridicata a pietelor.

Citeste si:

Nicolae Cinteza a precizat ca sectorul bancar se indreapta catre al doilea an consecutiv de pierderi, dupa ce in 2010 a fost raportat un rezultat negativ de 516 milioane lei.

Oficialul BNR a spus ca banca centrala a cerut subsidiarelor bancilor elene sa mentina o „lichiditate adecvata” ca protectie impotriva unei posibile intrari a Greciei in default.

Avem scenariul nostru privind impactul asupra sistemului bancar din Romania a unei intrari in incetare de plati a Greciei, dar nu il putem dezvalui. Nu au avut loc iesiri semnificative de capital din tara in acest an”, a adaugat Cinteza.

Totodata, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut liderilor europeni recapitalizarea de urgenta a bancilor.