Cerintele tot mai drastice privind capitalizarea vor impinge bancile catre fuziuni si achizitii in perioada imediat urmatoare, a declarat, pentru wall-street.ro, Radu Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
„Aceasta situatie se intampla si la case mai mari. Actionarii nu mai pot face fata unor cerinte de capital si atunci prefera fuziunile sau achizitiile. Probabil ca unele banci din sistem vor avea alti actionari in perioada imediat urmatoare”, a precizat Ghetea.

Un prim pas in privinta fuziunilor si achizitiilor pe piata bancara locala a fost facut de catre Bancpost si Alpha Bank. Fuziunea dintre cele doua banci elene va crea un grup bancar care va fi plasat pe pozitia a treia in Romania.

Ungurii de la OTP Bank s-au aratat interesati de subsidiara de pe plan local a RBS (Royal Bank of Scotland), dar cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, intrucat era prea mare.

Grupul austriac Volksbank a anuntat ca subsidiara din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta. Totodata, MKB Romexterra si ATE Bank si-au definit intentiile clare de a pleca din Romania.

Intrebat daca bancile romanesti sunt atractive pentru investitori, seful ARB a spus ca eventualele fuziuni si achizitii vor demara de pe plan extern, iar efectele se vor resimti in sistemul bancar din Romania.

„Vedeti fuziunea de care toata lumea vorbeste, ea nu se intampla in Romania, ci in strainatate. In Romania cine ar putea fuziona? Sunt foarte putine banci de care am putea spune ca pot fuziona sau schimba actionarul, institutii care nu au o banca-mama puternica in spate. Chiar daca s-ar intampla asa ceva, nu ar fi ceva spectaculos, precum este fuziunea anuntata care o sa aiba 9% din sistemul bancar”, explicat Radu Ghetea.

„Noi ar trebui sa ne uitam la ce se intampla in afara granitelor, pentru ca aici vom pune in aplicare ce se intampla in strainatate”, a completat presedintele ARB.

Managementul privat la stat, un lucru de dorit

Ghetea, care este si presedintele CEC Bank, a precizat ca institutia de credit pe care o conduce are nevoie de capital daca actionarul – statul roman - doreste ca banca sa se dezvolte in continuare.

Acesta a mentionat ca managementul privat la o companie de stat este un lucru de dorit, dar care trebuie foarte clar definit.

„As putea spune, fara ca cineva sa ma consider infatuat sau lipsit de modestie, ca eu sunt primul exemplu de manager privat intr-o companie de stat. Dupa 13 ani petrecuti in Alpha Bank, unde am ajuns la o performanta care se vede cu oamenii de acolo, am ajuns la CEC Bank, iar cu echipa actuala incercam sa facem un proiect ambitios. Principalul nostru obiectiv in acesti 4 ani a fost sa transformam Casa de Economii si Consemnatiuni intr-o banca comerciala”, a afirmat Ghetea.

Oficialul CEC Bank a spus ca in prezent sunt numeroase domenii in care banca se bate de la egal la egal cu alte banci comerciale, atat pe partea de creditare a persoanelor fizice, cat si juridice.

„Ne batem de la egal la egal cu alte banci pe creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, agricultura, administratie publica, chiar si pe partea de proiecte rezidentiale. Pe fonduri europene am finantat peste 8.000 de proiecte, iar aproape 600 milioane euro reprezinta numai granturi aferente acestor credite. Cred ca suntem printre bancile cele mai active pe partea de creditare”, a adaugat presedintele CEC Bank.

Ghetea a mai precizat ca actionarul institutiei de credit – statul roman – si-a definit clar pozitia de a lasa managementul sa-si indeplineasca obiectivele.


„Suntem o echipa de 5 persoane, toti cu experienta in banking, deci nu e nimeni venit doar pentru ca a fost numit politic. Este o echipa care poate sa continue proiectul de a consolida ce am facut noi in primii 4 ani, adica sa ramanem o banca comerciala. Statutul ti-l castigi foarte greu, dar il pierzi imediat”, a declarat Radu Ghetea.

CEC Bank a obtinut in 2010 un profit inainte de impozitare in valoare de 65,13 milioane de lei, in crestere cu 30,16% fata de rezultatul din anul precedent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri